marți, 8 mai 2012

Van Rompuy: Reuniune extraordinară a liderilor europeni, la 23 mai


Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat marţi o reuniune extraordinară a liderilor europeni la 23 mai pentru a se discuta despre mijloacele de relansare a creşterii, informează AFP.
'Miercuri va fi data dineului informal al şefilor de stat şi de guvern' din UE, a spus Herman Van Rompuy pe contul său Twitter.

Această reuniune ce va avea loc la Bruxelles va preceda summitul liderilor europeni prevăzut pentru 28 şi 29 iunie în capitala europeană şi care urmează a fi consacrat creşterii şi ocupării forţei de muncă.

Aceasta va fi prima reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE cu participarea noului preşedinte francez, François Hollande.

Problema creşterii a revenit recent în prim plan pe agenda europeană.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut guvernelor din UE să se mobilizeze pentru a pune în practică propunerile aflate deja pe masă în vederea relansării creşterii.

'Numeroase propuneri (ale Comisiei) sunt pe masă şi aşteaptă unda verde a statelor membre şi a Parlamentului', a spus şeful executivului comunitar.

În afara proiectului său Agenda Europa 2020 care se concentrează pe noile tehnologii sau economia verde, executivul comunitar sugerează instituirea de împrumuturi europene mutualizate (project bonds), creşterea capitalului Băncii Europene de Investiţii (BEI) cu cel puţin 10 miliarde de euro pentru a veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi lansarea unei taxe pe tranzacţiile financiare.

Preşedintele ales al Franţei, François Hollande, a reluat pe larg aceste idei în proiectul său de pact de creştere care ar veni în completarea pactului de disciplină bugetară semnat de 25 de ţări în luna martie.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: