vineri, 11 mai 2012

Comisia propune noi norme în materie de TVA pentru cupoanele valorice

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor UE în materie de TVA pentru a asigura uniformizarea, în toate statele membre, a tratamentului fiscal aplicat tuturor tipurilor de cupoane valorice.

În temeiul noilor norme propuse, diferitele categorii de cupoane valorice și tratamentul TVA aplicabil acestora ar fi definite în mod clar. Acest lucru ar permite tratamentul uniform, în întreaga Europă, al operațiunilor care implică cupoane valorice.

Propunerea include dispoziții privind definirea cupoanelor valorice în scopuri de TVA și stabilirea momentului în care se percepe TVA-ul aferent cupoanelor respective (adică la vânzare sau la preschimbare). De asemenea, propunerea cuprinde norme aplicabile cupoanelor valorice care trec prin lanțuri de distribuție și mijloacelor de plată generale. Noile norme vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

În prezent, nu există norme UE în materie de TVA cu privire la tratamentul operațiunilor care implică cupoane valorice. În absența unor norme comune, statele membre și-au dezvoltat propriile lor practici, care nu sunt coordonate și generează frecvent probleme atât pentru întreprinderi, cât și în ceea ce privește colectarea TVA. Atunci când un cupon valoric este emis într-un stat membru și utilizat în altul, nu este întotdeauna clar în ce moment trebuie impozitate operațiunile legate de cuponul valoric respectiv, ca de exemplu în cazul hotelurilor internaționale care își promovează serviciile de cazare în mai multe state membre ale UE prin intermediul cupoanelor valorice.

Cupoanele valorice reprezintă o piață de peste 52 de miliarde de euro pe an în Uniunea Europeană. Telecomunicațiile preplătite reprezintă aproape 70% din piața cupoanelor valorice, fiind urmate de cupoanele-cadou și de cupoanele de reducere.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: