joi, 17 mai 2012

Programul „Europa creativă” și componenta sa „MEDIA” în lumina reflectoarelor la Festivalul de la Cannes


18 filme sprijinite prin programul MEDIA al Comisiei Europene au fost incluse în selecția oficială a Festivalului de film de la Cannes de anul acesta, dintre care șapte participă la competiția pentru Palme d'Or, în special „Amour” de Michael Haneke, „The Angel's Share” de Ken Loach și „Jagten” („The Hunt”) de Thomas Vinterberg.
 În cadrul festivalului, Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va înmâna primul premiu „MEDIA” regizorului iranian Asghar Farhadi și va discuta, de asemenea, noul program „Europa creativă”, propus de Comisie (care include programul MEDIA) cu regizorii și profesioniștii din domeniu. Noul program, axat pe sectoarele culturale și creative, a primit un sprijin puternic din partea miniștrilor din UE responsabili cu cultura și sectorul audiovizual.
La 20 mai, Androulla Vassiliou va acorda premiul MEDIA 2012, care recompensează cel mai bun proiect de film european, cineastului iranian Asghar Farhadi și producătorului său francez Memento Films Production. Premiul constă în fonduri de 60 000 de euro pentru realizarea noului film al lui Farhadi care va fi filmat în Paris și suburbiile sale în această toamnă. În seara aceleiași zile, comisarul Vassiliou va urca faimoasele trepte cu covor roșu pentru a asista la proiecția unuia dintre filmele europene aflate în competiție pentru Palme d'Or.
La 21 mai, comisarul Vassiliou și președintele festivalului de film de la Cannes, Gilles Jacob, vor găzdui o dezbatere publică privind programul „Europa creativă”, care prevede o creștere semnificativă a finanțării din partea UE pentru cinematografie și cultură. Investițiile în sectoarele culturale și creative, care favorizează creșterea, sunt considerate ca fiind esențiale pentru a depăși criza economică actuală, datorită potențialului lor și importanței lor economice: aceste sectoare generează în prezent până la 4,5% din PIB –ul UE și oferă locuri de muncă unui număr de 8,5 milioane de persoane în Europa. Piața europeană a audiovizualului se ridică la peste 100 miliarde de euro și oferă 1,2 milioane de locuri de muncă cu nivel înalt de calificare în UE.
La 22 mai, Comisia va organiza, de asemenea, un eveniment la care participă reprezentanții fondurilor cinematografice naționale și regionale din statele membre și țările terțe, pentru a discuta pe tema noilor instrumente de finanțare aflate la dispoziția industriei cinematografice.
În decurs de 20 de ani, filmele sprijinite prin programul MEDIA au câștigat 12 premii Palmes d’Or, 13 Grand Prix și 9 premii pentru regie la festivalul de film de la Cannes (a se vedea lista de mai jos).
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: