miercuri, 2 mai 2012

CE crește presiunea asupra statelor membre pentru aplicarea interdicției privind boxele individuale pentru scroafe


Comisia Europeană (CE) și-a intensificat apelul către statele membre de a se asigura că interzicerea boxelor individuale pentru scroafe se aplică în totalitate de la 1 ianuarie 2013.
Directiva 2008/120/CE a Consiliului privind protecția porcilor prevede că scroafele și purcelele (femelele imature din specia porcină) trebuie ținute în grupuri timp de circa 2 luni și jumătate din perioada gestației în toate exploatațiile de porcine cu cel puțin 10 scroafe, începând cu 1 ianuarie 2013.
Trei state membre (Regatul Unit, Suedia și Luxemburg) au anunțat că respectă deja pe deplin normele privind interdicția prevăzută, iar datele furnizate de statele membre Comisiei arată că 16 dintre ele ar trebui să se găsească în aceeași situație până în momentul intrării în vigoare a interdicției.
Interzicerea boxelor individuale pentru scroafe reprezintă răspunsul la solicitările venite în special din partea consumatorilor din UE de a îmbunătăți calitatea alimentelor și bunăstarea animalelor în UE. Măsura reprezintă un punct de cotitură important pentru bunăstarea animalelor și a fost decisă în comun de statele membre, Comisie și Parlament, pe baza dovezilor științifice solide că bunăstarea scroafelor este puternic compromisă de închiderea în boxe individuale. Beneficiile suplimentare ale noului sistem sunt faptul că se înregistrează o rată sporită de supraviețuire a purceilor nou-născuți, precum și o productivitate crescută a scroafelor.
Interdicția garantează astfel nu doar că alimentele produse în UE sunt de bună calitate, spre beneficiul sănătății consumatorilor, ci și că se respectă standarde mai înalte de bunăstare a animalelor. Interdicția privind boxele pentru scroafe a fost introdusă oferindu-se timp suficient industriei pentru a-și adapta practicile și pentru a putea repartiza în timp costurile investițiilor.
Comisia a adresat îndemnuri repetate pe parcursul ultimului an pentru a se ține seama de termenul-limită iminent, în momentul în care a devenit clar că multe state membre nu respectă încă cerințele directivei.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: