luni, 28 mai 2012

UE contestă restricțiile la import impuse de Argentina


Uniunea Europeană (UE) a depus la Organizația Mondială a Comerțului de la Geneva o contestație împotriva restricțiilor la import impuse de Argentina.
În cadrul procedurilor OMC de soluționare a litigiilor, UE solicită întâi deschiderea unor consultări cu Argentina, cu scopul de a obține eliminarea acestor măsuri, care afectează comerțul și investițiile UE.
Măsurile restrictive cuprind regimul de acordare a licențelor de import instituit de Argentina și, mai cu seamă, procedurile de obținere a unei licențe de import, precum și obligația impusă întreprinderilor de a echilibra importurile și exporturile. Acesta este primul pas prevăzut de sistemul OMC de soluționare a litigiilor. Dacă nu se găsește o soluție în termen de 60 de zile, UE poate solicita instituirea unui grup special al OMC care să hotărască cu privire la legalitatea acțiunilor Argentinei.
„Restricțiile la import impuse de Argentina încalcă regulile comerțului internațional și trebuie eliminate. Aceste măsuri aduc prejudicii reale întreprinderilor din UE, afectând locurile de muncă și economia în ansamblul ei”, a declarat comisarul UE pentru comerț Karel De Gucht.
În 2011, restricțiile existente la acel moment au afectat exporturi în valoare de circa 500 de milioane de euro. Începând din 2012, din cauza extinderii măsurilor asupra tuturor produselor, a crescut amploarea potențialelor prejudicii aduse exporturilor UE în Argentina, de 8,3 miliarde de euro în 2011. Impactul pe termen lung al unui climat comercial și investițional nefavorabil este mult mai mare.
În ultimii ani, UE, alături de alți parteneri comerciali majori din lume, a abordat în numeroase rânduri această problemă în discuțiile cu Argentina, dar fără succes.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: