joi, 3 mai 2012

Cătălin Predoiu: În cazul atragerii fondurilor europene există şi delăsare şi dezinteres


Ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că toţi miniştrii cu responsabilităţi în domeniul fondurilor europene au vrut să accelereze procesul, însă nu s-a putut, 'pentru că undeva în aparat ceva se opreşte', 'nefiind neapărat corupţie întotdeauna, ci şi delăsare şi dezinteres'.
El a susţinut că nu este niciun dubiu, cel puţin în ceea ce îl priveşte, că toate guvernele care s-au succedat şi toţi miniştri care au avut responsabilităţi în acest domeniu au încercat şi au vrut să accelereze acest proces, "şi totuşi nu se poate".

"De ce? Pentru că undeva, în aparat, ceva se opreşte. Şi nu e neapărat corupţie întotdeauna. Este şi delăsare, este şi dezinteres, este poate inconştienţa faptului că acest domeniul al fondurilor comunitare este unul crucial pentru România, nu numai din punct de vedere simbolic, dar şi din punct de vedere general-politic. Comisia Europeană şi statele europene privesc la ce se întâmplă cu fondurile comunitare şi ele înţeleg că dacă acestea nu sunt absorbite, decalajul dintre România şi alte state membre creşte în loc să se apropie. Dubiile în legătură cu capacitatea României de a-şi asuma în viitor fără rezerve şi erori parcursul european cresc însă când ai un partener care vezi că aleargă din ce în ce mai încet începi să-ţi pui problema de ce mai eşti partener cu el şi noi nu trebuie să ajungem în această situaţie ", a afirmat Predoiu, la conferinţa "Tranparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană şi Ambasada Germaniei.

El a arătat că administraţia reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă statul român.

"Dacă administraţia este funcţională şi bazată pe integritate, atunci nu o să avem corupţie în societate. (...) Aş putea spune că în acest moment modul în care funcţionează administraţia, şi mă refer la administraţia de mijloc, locală, este un adevărat obstacol în dezvoltarea României", a spus Predoiu.

Ministrul a precizat că legislaţia din România este în general în linie cu acquis-ul comunitar, însă mai sunt probleme, dând exemplu legislaţia din domeniul pieţei de capital, care este gândită şi adoptată la nivelul anilor '90, cu nivel de transparenţă corespunzător acelor ani.

El a susţinut că există situaţii de monopol, situaţii în care operatorii de pe piaţa de capital plătesc servicii la preţuri incredibile, taxe către CNVM care sunt incomparabil mai mari cu ceea ce se percepe în alte state, acest lucru reprezentând una dintre cauzele pentru care piaţa de capital din România nu este suficient de dezvoltată.

În opinia lui Predoiu, cadrul legislativ consacrat acestui domeniu trebuie urgent revăzut, iar în alte domenii, precum cele ale energiei, trebuie făcute eforturi pentru modernizarea legislaţiei în privinţa transparentizării.

"Sau domeniul falimentului, unde de-a lungul timpul s-a construit o legislaţie integrată, coerentă, dar preponderent orientată spre interesul breslei, în interesul lichidatorilor şi aparent în interesul creditorilor. (...) Ca un cunoscător a ceea ce se întâmplă în Parlament, pot să spun că, în fapt, obiectivul central în multe părţi din această legislaţie este ranforsarea poziţiei practicienilor în reorganizare şi lichidare. Nimeni nu spune că această profesie nu trebuie să se dezvolte, dar nu putem să ne permitem să facem legi sau să promovăm o practică a falimentului doar în folosul breslei", a arătat Predoiu.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: