luni, 7 mai 2012

Barroso: Ştiu că pot conta pe angajamentul lui François Hollande faţă de integrarea europeană


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat duminică seara pe François Hollande pentru victoria în prezidenţialele din Franţa, subliniind că obiectivul comun al Franţei şi Europei este relansarea economiei europene pentru generarea unei creşteri durabile.
''Provocările care apar sunt numeroase pentru Franţa, ca şi pentru Uniunea Europeană. Sunt convins că împreună avem capacitatea de a le face faţă, iar mobilizarea formidabilă pe care am văzut-o pe parcursul acestei campanii electorale este dovada vitalităţii democraţiei franceze, a sprijinului majorităţii francezilor pentru construcţia europeană. Ştiu că pot conta pe angajamentul personal al lui François Hollande pentru avansarea integrării europene'', a declarat Barroso.

El a adăugat că împărtăşeşte ideile lui Hollande privitoare la nevoia de investiţii în creşterea economică şi în marile reţele infrastructurale, printr-o mobilizare sporită a Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi a fondurilor disponibile din bugetul european, menţinând însă obiectivul consolidării bugetare şi reducerii datoriei publice.

În declaraţia sa, şeful executivului comunitar a salutat şi măsurile luate de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy în ultimii cinci ani, apreciind că preşedinţia franceză a Consiliului UE, asigurată un semestru din anul 2008, a fost un model de voinţă, ambiţie politică şi cooperare cu executivul UE. ''Împreună, în faţa multiplelor crize, am realizat lucruri mari, de la gestionarea tensiunilor din Georgia la crearea summiturilor G20, fără a uita, de exemplu, adoptarea pachetului de măsuri vizând clima şi energia'', a adăugat preşedintele CE.

Barroso şi-a exprimat convingerea că ''nu poate exista o Europă solidă fără o Franţă profund angajată în Europa''. ''În faţa dubiilor exprimate de unii dintre concetăţenii noştri faţă de schimbările din lume, răspunsul corect este o Europă mai unită, mai puternică şi mai solidară ca oricând. Comisia Europeană şi eu, personal, vom continua să lucrăm în acest sens, în serviciul cetăţenilor europeni'', a conchis preşedintele Comisiei Europene.

Socialistul François Hollande a fost ales duminică preşedinte, cu 51,56% din voturi faţă de 48,44% pentru preşedintele care îşi încheie mandatul Nicolas Sarkozy, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, după numărarea 91% din voturi.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: