luni, 14 mai 2012

CE nuanţează declaraţiile lui Barroso privind Grecia şi zona euro


Comisia Europeană a nuanţat, luni, declaraţiile făcute în urmă cu trei zile de preşedintele său, Jose Manuel Barroso, care lăsase să se înţeleagă că Grecia va trebui să iasă din zona euro dacă nu va reuşi să-şi respecte angajamentele bugetare asumate în schimbul planului de salvare aprobat de cele zona euro.
În conferinţa de presă cotidiană a executivului UE, purtătoarea de cuvânt Pia Ahrenkilde-Hansen a declarat că răspunsul lui Barroso s-a referit în general la statele din zona euro şi nu la un stat anume, deşi întrebarea adresată preşedintelui CE se referea în mod precis la cazul Greciei.

''Dacă acordurile nu sunt respectate, asta înseamnă că nu sunt întrunite condiţiile pentru a continua cu o ţară care nu-şi respectă angajamentele'', declarase Jose Manuel Barroso într-un interviu acordat postului italian de televiziune SkyTG24, difuzat vineri pe pagina sa de internet. Barroso a subliniat că nutreşte ''mult respect pentru democraţia greacă şi parlamentul grec''. ''La fel, însă, trebuie să respect şi celelalte 16 parlamente naţionale din zona euro care au aprobat planul de ajutorare a Greciei'', a insistat el.

''Toată lumea trebuie să respecte acordurile'', a avertizat Barroso, adăugând că ''este ca într-un club''. ''Nu vreau să mă refer la o ţară anume, dar dacă o ţară nu respectă regulile, ar fi mai bine să plece', a adăugat preşedintele Comisiei.

Purtătoarea de cuvânt Pia Ahrenkilde-Hansen a adăugat că CE susţine autorităţile de la Atena pentru a putea respecta obiectivele economice asumate în programul de asistenţă financiară multinaţională, dar a precizat că ''acum le revine forţelor politice din Grecia să găsească o soluţie''.

La opt zile după alegerile legislative care au condus la victoria partidelor politice de extremă stânga şi dreapta ce se opun măsurilor de austeritate impuse Atenei de Uniunea Europeană, Grecia încă nu are un guvern.

Pe primele trei locuri în alegerile din urmă cu o săptămână s-au plasat partidul conservator Noua Democraţie, formaţiunea de stânga radicală SYRIZA şi partidul socialist PASOK, plus şeful micului partid Stânga Democratică aflat într-o poziţie influentă pentru un eventual acord.

Dacă nu se va ajunge la un compromis privind formarea unui guvern de coaliţie, Grecia va trebui să organizeze noi alegeri luna viitoare, prelungind incertitudinea politică şi punând sub semnul întrebării continuarea participării ţării ca membru în zona euro.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: