luni, 28 mai 2012

Antitrust: Aplicarea normelor privind concurența în UE aduce beneficii sectorului alimentar


Rețeaua europeană în domeniul concurenței (REC) a publicat un raport care arată că aplicarea activă a legislației în materie de concurență în sectorul alimentar din întreaga Europă, în special la nivelul prelucrării și fabricației, a adus beneficii agricultorilor, furnizorilor și consumatorilor.
Raportul precizează că, în ultimii câțiva ani, sectorul alimentar a reprezentat o prioritate pentru autoritățile de concurență din Europa și că acțiunile acestora s-au intensificat după izbucnirea crizei prețurilor la alimente în 2007. REC este formată din Comisia Europeană și autoritățile naționale de concurență din cele 27 de state membre.
Între 2004 și 2011, autoritățile europene de concurență au anchetat peste 180 de cazuri de încălcare a normelor antitrust, au luat aproape 1300 de decizii privind fuziunile și au întreprins mai mult de 100 de acțiuni de monitorizare. Cele mai multe cazuri au fost legate de prelucrare și fabricație și, într-o mai mică măsură, de nivelul vânzărilor cu amănuntul. Mai mult de 50 de carteluri care vizau fixarea prețurilor, alocarea piețelor și a clienților, precum și schimbul de informații comerciale sensibile au fost interzise; același lucru s-a întâmplat cu practicile de excludere îndreptate împotriva agricultorilor sau a furnizorilor.
În cadrul activităților de monitorizare a pieței, autoritățile de concurență au analizat modul de funcționare a piețelor produselor alimentare. Multe dintre aceste activități au arătat că există numeroase explicații pentru evoluțiile nefavorabile ale pieței, altele decât lipsa de concurență dintre operatorii de pe piață.
Autoritățile de concurență au solicitat, de asemenea, o serie de reforme legislative, cum ar fi modificarea sau abrogarea unor legi care împiedică crearea de magazine de desfacere cu amănuntul, precum și adoptarea unor coduri sau legi de combatere a practicilor comerciale neloiale.
În cele din urmă, autoritățile de concurență au invitat producătorii să își sporească eficiența și să își consolideze poziția în lanțul valoric de exemplu, prin înființarea de cooperative.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: