marți, 8 mai 2012

Barroso le cere statelor membre să se mobilizeze pentru relansarea creşterii economice în UE


Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut marţi statelor membre ale Uniunii Europene să se mobilizeze pentru a pune în aplicare propunerile lansate deja de Bruxelles pentru relansarea creşterii economice, 'al cărei motor este blocat'.
Într-o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, preşedintele CE Jose Manuel Barroso a salutat impulsul favorabil apărut în statele membre pentru repornirea 'motorului blocat' al creşterii economice şi le-a cerut guvernelor să profite de acest impuls pentru a pune în aplicare 'numeroasele propuneri deja existente pentru stabilitate şi creştere'.

"În primul rând, nu trebuie să existe nicio stagnare în privinţa concentrării noastre pe stabilitate", a afirmat Barroso. "În al doilea rând, pentru recâştigarea competitivităţii, trebuie să existe o accelerare a reformelor structurale. Trebuie depuse eforturi atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE", a precizat el. Preşedintele CE le-a recomandat în acelaşi timp statelor membre să reducă taxele pe forţa de muncă pentru a stimula crearea de noi posturi.

"În al treilea rând (...) trebuie să creştem investiţiile (...) În urma propunerii Comisiei, Consiliul European a cerut deja aprobarea de 'project bonds' (...) Este un mod concret de a pune la dispoziţie fonduri acum, evitând în acelaşi timp să punem presiune suplimentară pe finanţele publice. Sunt mulţumit să văd că (propunerea) este pe drumul cel bun, ceea ce înseamnă că o contribuţie de 230 de milioane de euro din actualul buget al UE va putea fi folosită pentru a atrage fonduri de până la 4,6 miliarde de euro în următorii doi ani pentru proiecte cheie de infrastructură în transport, energie şi domeniul digital", a mai spus preşedintele CE.

Barroso şi-a exprimat totodată dorinţa de a vedea o creştere a capacităţii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii (BEI) cu cel puţin 10 miliarde de euro, 'ceea ce ar pune la dispoziţie fonduri atât de necesare pentru sprijinirea creării de locuri de muncă, în special dacă (fondurile) vizează afacerile mici'. "Mi-aş dori să văd un acord la următorul Consiliu European din iunie", a adăugat el.

Preşedintele CE şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a vedea un acord şi asupra bugetului UE pentru următorii şapte ani, buget care 'mută atenţia de pe cheltuieli pe măsuri de impulsionare a creşterii'.

Pe de altă parte, Barroso a subliniat că, în ultimii doi, s-au realizat progrese în construirea unei adevărate uniuni economice mai mari decât în precedentul deceniu. El a reamintit totodată că răspunsul Bruxellesului la criză a fost o abordare cu două direcţii - stabilitatea şi creşterea. "Asta înseamnă restabilirea sustenabilităţii finanţelor noastre publice, deoarece criza a arătat că alimentarea creşterii prin datorii nu este sustenabilă. Şi înseamnă de asemenea crearea condiţiilor pentru creştere şi locuri de muncă, prin reforme structurale şi investiţii ţintite", a mai declarat el.

Prin apelul lansat marţi, preşedintele Comisiei Europene a încercat să profite de noul impuls dat chestiunii creşterii în Europa prin alegerea lui Francois Hollande în fruntea Franţei şi să reamintească principalele propuneri prezentate de Bruxellesul în ultimii doi ani pentru a stimula activitatea economică în blocul comunitar.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: