luni, 14 mai 2012

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc la Bruxelles în contextul noilor temeri privind Grecia şi Spania


Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc luni la Bruxelles într-un climat de tensiune, în contextul în care impasul politic din Grecia ridică temeri privind o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Monetară, iar Spania încearcă să-şi convingă partenerii de capacitatea de a-şi respecta angajamentele bugetare, relatează AFP.
Miniştrii de finanţe din cele 17 state membre vor încerca să transmisă un mesaj de fermitate Atenei, care se află în incapacitatea de a forma un guvern după alegerile de la 6 mai şi care pune astfel sub semnul întrebării planul de austeritate.

Obiectivul reuniunii este de a reaminti Greciei că nu va mai primi niciun ban în cadrul programului de ajutor dacă nu pune în aplicare reformele cerute de creditori - Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Zona euro a transmis deja un mesaj săptămâna trecută, când a refuzat să livreze în totalitate sumele promise Atenei, considerând că nevoile financiare ale ţării sunt acoperite până în iunie.

"Dacă acordurile nu vor fi respectate, nu sunt întrunite condiţiile de a continua cu o ţară care nu-şi respectă angajamentele", a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, evocând o ieşire a Greciei din 'clubul' euro. Un mesaj similar a fost transmis de alţi responsabili europeni, în special din Germania.

O nouă reuniune a liderilor politici s-a desfăşurat duminică în încercarea de a forma un guvern, însă întâlnirea s-a încheiat fără niciun rezultat. O soluţie trebuie găsită neapărat până joi, în caz contrar urmând să fie convocate noi alegeri în iunie, cu riscul ca partidele anti-austeritate să obţină majoritatea şi să conducă ţara spre ieşirea din zona euro.
Un alt subiect important de pe agenda miniştrilor de finanţe din zona euro va fi situaţia din Spania. În ciuda asigurărilor oferite de Madrid, autorităţile spaniole nu par să poată reduce deficitul la 3% anul viitor, aşa cum au promis.

Conform ultimelor previziuni economice făcute publice vineri, Comisia Europeană mizează pe un deficit public de 6,3% din PIB anul viitor. "Chestiunea este de a şti cum şi când vom aborda această problemă. Acest lucru nu se va întâmpla luni deoarece nu trebuie transmis un semnal negativ pieţelor", a afirmat o sursă diplomatică europeană. Conform acesteia, zona euro va aştepta recomandările Bruxellesului asupra politicilor şi reformelor structurale pentru fiecare stat membru UE. Aceste rapoarte vor fi făcute publice la 30 mai.

Ministrul spaniol de finanţe, Luis de Guindos, ar urma să le ofere noi asigurări luni omologilor săi din zona euro, prezentându-le reformele pe care Madridul urmează să le pună în practică, şi să justifice naţionalizarea parţială a Bankia, banca spaniolă cea mai expusă sectorului imobialiar, conform unui responsabil european.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: