miercuri, 30 mai 2012

România susține propunerea financiară a CE pentru perioada 2014-2020


România, la fel ca şi celelalte state membre din grupul „Prietenii Coeziunii”, şi-a reiterat susţinerea faţă de nivelul de finanţare propus de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, în timp ce statele net contribuitoare au pledat pentru o reducere semnificativă a viitorului buget al Uniunii.
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene (UE), reunit marţi 29 mai 2012 la Bruxelles, la care România a fost reprezentată de ministrul afacerilor europene Leonard Orban, a avut ca principal subiect viitorul cadru financiar al Uniunii Europene 2014-2020. Discuţiile au continuat temele abordate la precedentele două reuniuni ale consiliului, de data aceasta fiind dezbătut întregul pachet de negociere, pe baza propunerii formulate de preşedinţia daneză în exerciţiu a Consiliului UE.
 „Viitorul cadru financiar multianual al UE trebuie să asigure finanţarea corespunzătoare pentru obiectivele şi proiectele ambiţioase ale Uniunii pe 2014-2020, cu accent pe politica de coeziune şi politica agricolă comună”, a afirmat ministrul afacerilor europene. „În ceea ce priveşte sistemul actual al mecanismelor de corecţie, România consideră că acestea ar trebui eliminate gradual. Din această perspectivă, considerăm că propunerea Comisiei privind introducerea unor corecţii temporare reprezintă un pas înainte”, a subliniat Leonard Orban.
Totodată, ministrul român a oferit în intervenţia sa informaţii despre conferinţa „Provocări şi oportunităţi pentru viitorul buget al UE”, care va fi  organizată de Guvernul Românei la 1 iunie 2012, la Bucureşti.  Reunind premieri sau alţi reprezentanţi la nivel înalt ai executivelor din grupul de state „Prietenii coeziunii”, precum şi pe preşedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Durao Barroso, conferinţa îşi propune să contribuie la convenirea unei poziţii comune privind strategia de promovare a politicii de coeziune în contextul negocierilor cadrului financiar multianual al UE 2014-2020.
Grupul de ţări numit „Prietenii coeziunii” cuprinde 15 state membre ale Uniunii Europene care au poziţii similare în ce priveşte politica de coeziune: România, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Malta, Spania, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Polonia şi Ungaria. Din grup face parte şi Croaţia, care a semnat deja Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.  

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Niciun comentariu: