luni, 14 mai 2012

Deblocarea fondurilor pentru pescuit, analizată de ministrul Agriculturii şi comisarul european Maria Damanaki


Ridicarea suspendării plăţilor pe Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) va fi unul din subiectele abordate luni şi marţi, la Bruxelles, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, şi comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki.
Şeful MADR participă, în perioada 14-15 mai 2012, la Consiliul Miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului de la Bruxelles, alături de secretarul de stat, Achim Irimescu.

"Pe pescuit sunt la ora actuală probleme foarte mari. În momentul de faţă plăţile pentru pescuit şi acvacultură sunt suspendate, dar există câteva solicitări şi condiţii din partea Comisiei Europene pe care trebuie să le îndeplinim astfel încât acestă suspendare să fie ridicată din luna iunie", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Acesta a precizat că va transmite un angajament ferm din punct de vedere politic că toate obligaţiile asumate în raport cu CE vor fi respectate. Principalele puncte din agenda Consiliului vizează viitorul politicii comune în domeniul pescuitului şi acvaculturii. Astfel, în cadrul organizării comune de piaţă, se doreşte un schimb de opinii privind asigurarea sustenabilităţii ecologice prin intermediul 'producţiei maxime durabile', prin realizarea unui pescuit responsabil şi a integrării cerinţelor legislaţiei de mediu.

Un al doilea subiect al lucrărilor Consiliului Miniştrilor se referă la propunerea privind Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. Delegaţii vor fi invitaţi să se pronunţe cu privire la alocările financiare propuse şi la modul în care acestea corespund obiectivelor stabilite, în ce priveşte gestiunea partajată de Comisia Europeană cu statele membre sau gestiunea directă. Cu această ocazie vor mai fi dezbătute şi criteriile propuse pentru distribuirea fondului între statele membre şi distribuirea pe acţiuni.

În ceea ce priveşte sectorul agriculturii, va avea loc un schimb de opinii privind obiectivele în materie de ecologizare în cadrul Pilonului I şi II, punându-se în discuţie eventualele ajustări necesare faţă de propunerea actuală legate de definiţii, criterii şi flexibilitatea măsurilor, în special în privinţa zonelor de interes ecologic.

Tot cu această ocazie, ministrul Daniel Constantin se va întâlni cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, stadiul implementării PNDR şi obiectivele de dezvoltare rurală reflectate în viitoarea Politică Agricolă Comună fiind printre principalele subiecte abordate.

În data de 22 februarie 2012, fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a decis înlocuirea conducerii Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP) din cauza suspendării plăţilor către beneficiari, cerând noii conduceri să prezinte până pe data de 15 martie 2012 un plan de eficientizare a acestei direcţii.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: