miercuri, 30 mai 2012

Tabloul de bord al piețelor de consum arată unde sunt cele mai bune condiții pentru consumatori în Europa


Consumatorii se bucură de cele mai bune condiții în Luxemburg, Regatul Unit, Danemarca, Austria, Irlanda, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța și Suedia (state membre deasupra mediei UE), potrivit Tabloului de bord al piețelor de consum
Indicele 2011 arată o îmbunătățire a condițiilor consumatorilor pentru al doilea an consecutiv după declinul din 2009.
Mulți consumatori nu își cunosc drepturile. Numai 12% din respondenții la nivelul UE au putut răspunde la întrebări despre drepturile lor în calitate de consumatori în ceea ce privește garanțiile, perioadele de reflecție și ceea ce trebuie să facă în cazul în care primesc bunuri pe care nu le-au comandat. Numeroase întreprinderi nu își cunosc obligațiile juridice față de consumatori. De exemplu, numai 27% din comercianții cu amănuntul știau în ce termen trebuie să returneze clienții produsele defecte.
Persistă practicile comerciale ilegale. Începând din 2010, tot mai mulți consumatori și comercianți cu amănuntul din UE au întâlnit reclame și oferte false și înșelătoare sau chiar frauduloase și chiar mai mulți au primit bunuri pe care nu le comandaseră. 
Acesta este un motiv de îngrijorare la 7 ani după adoptarea Directivei privind practicile comerciale neloiale și trebuie să se treacă la acțiuni mai ferme. Autoritățile trebuie să pună în aplicare normele deja existente pentru protejarea consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, împotriva acestor practici; consumatorii trebuie să poată să le distingă și să le evite și trebuie să existe soluții mai rapide, mai simple și mai ieftine pentru litigiile cu comercianții, atât online, cât și offline. Comisia va căuta modalități de intensificare a controlului, pentru a consolida încrederea consumatorilor în tranzacțiile transfrontaliere.
Ediția de primăvară a Tabloului de bord al piețelor de consum, publicată cu ocazia Summitului european dedicate consumatorilor 2012 arată că în 2011, pentru al doilea an la rând după declinul din 2009, s-au înregistrat îmbunătățiri în multe țări ale UE.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: