joi, 17 mai 2012

Preşedintele Băncii Mondiale: Ieşirea Greciei din zona euro ar pune probleme în primul rând Spaniei şi Italiei


O eventuală decizie a Greciei de a părăsi zona euro ar ridica probleme serioase pentru Spania, Italia şi alte ţări din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
Criza datoriilor de stat din zona euro rămâne cel mai mare risc pentru economia globală, a afirmat Zoellick miercuri seara la Washington Economic Club.
"Cea mai importantă problemă nu va fi Grecia, ci Spania şi Italia", consideră oficialul.
Dacă Grecia ar decide să iasă din zona euro, efectele propagate în economia globală ar fi foarte grave, amintind de consecinţele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, avertizează şeful BM.
"Pericolul real apare atunci când evenimentele încep să afecteze încrederea într-o asemenea măsură încât te întâlneşti cu momente de lipsă de lichiditate, care anunţă că ceva urmează să se prăbuşească, fie companii, fie bănci", a explicat Zoellick.
Liderii europeni trebuie să găsească modalităţi de a acţiona înainte ca astfel de probleme să se manifeste, de a sprijini Spania şi Italia, care implementează în prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.
Acest sprijin ar putea fi acordat prin emisiuni de eurobonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, sau prin utilizarea resurselor Băncii Europene pentru Investiţii sau ale altui mecanism de acest tip, crede preşedintele BM.
Liderii UE vor discuta, săptămâna viitoare, la o întâlnire informală a şefilor de stat sau de guvern, un pact de creştere care va include, cel mai probabil, investiţii în infrastructură şi flexibilizarea ţintelor de deficit bugetar pentru statele aflate în recesiune.
Însă Grecia trece printr-o perioadă de turbulenţe politice grave, partidele nereuşind să stabilească o coaliţie de guvernare după alegerile anticipate din 6 mai. Rezultatul fragmentat al votului a indicat nemulţumirea profundă a populaţiei privind măsurile de austeritate convenite de stat în acordul de bailout încheiat cu UE, FMI şi BCE. Deşi sondajele arată că majoritatea grecilor nu vor să renunţe la moneda euro, instabilitatea politică şi succesul în alegeri al partidelor extremiste, care resping măsurile de austeritate, au reaprins discuţiile că statul elen ar putea părăsi zona euro.
Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: