vineri, 18 mai 2012

Turcia şi CE lansează "agenda pozitivă" pentru a-şi dinamiza relaţiile


Turcia şi Comisia Europeană au lansat joi, la Ankara, cu ocazia unei vizite a comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, un mecanism de dialog complementar pentru a da un nou impuls negocierilor de aderare aflate în impas.
"Facem astăzi un nou pas pentru a depăşi blocajul din relaţia noastră. Începem o nouă perioadă care, sperăm, va aduce un nou elan în negocierile de aderare a Turciei" la Uniunea Europeană, a declarat ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis.
Fule a salutat la rândul său "o zi specială" în relaţiile euro-turce, subliniind că "agenda pozitivă" ar trebui să aducă "dinamism şi un nou elan relaţiilor după o lungă perioadă de stagnare care a fost o sursă de frustrare de o parte şi de cealaltă".
Mecanismul creat prevede constituirea în primă fază a opt grupuri de lucru Turcia-UE, pe capitolele de negociere blocate, şi avansarea reformelor în Turcia, fără deschiderea oficială a acestor capitole. Astfel, lucrările de aliniere la normele europene vor fi deja avansate când va avea loc deschiderea unui nou capitol de negociere.
"Agenda pozitivă ne va permite, când blocajele vor fi ridicate, să deschidem simultan mai multe capitole, deoarece lucrările tehnice vor fi efectuate", a subliniat ministrul turc.
Fule a insistat asupra faptului că acest mecanism nu vizează înlocuirea negocierilor de aderare, ci este un "mijloc complementar pentru susţinerea acestor negocieri".
Turcia, care a început în 2005 negocierile de aderare la UE, trebuie să finalizeze negocierile privind 35 de capitole tematice, dar acestea sunt în impas. Ciprul şi Franţa blochează în special deschiderea unor noi capitole.
Dintre cele 35 de capitole, unul singur, cel privind ştiinţa şi cercetarea, a fost închis. Opt capitole sunt blocate din cauză că Turcia nu recunoaşte Ciprul, ceea ce a determinat Ankara să nu respecte deplin acordul de uniune vamală cu UE. Alte zece capitole sunt blocate din motive politice de diferite state membre.
Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: