miercuri, 16 mai 2012

Extinderea Schengen: CE este gata să susţină orice măsură necesară pentru o decizie pozitivă a Consiliului în septembrie


Comisia Europeană este pregătită să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a unei decizii pozitive în luna septembrie, relevă primul raport semestrial privind funcţionarea Schengen, prezentat miercuri de executivul UE.
''Chiar dacă în iunie 2011 Consiliul a ajuns la concluzia că atât România, cât şi Bulgaria au îndeplinit oficial criteriile pentru aplicarea deplină a acquisului Schengen, nu s-a putut lua o decizie privind ridicarea controalelor la graniţele interne cu aceste ţări. La 2 martie 2012, Consiliul European a cerut Consiliului (JAI - n.red.) să identifice şi pună în aplicare măsuri care ar contribui la extinderea cu succes a Spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei şi să revină la această chestiune pentru a adopta o decizie la Consiliul JAI din septembrie 2012. Comisia Europeană este pregătită să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliu (JAI - n.red.) a unei decizii pozitive în luna septembrie'', menţionează raportul CE, care analizează funcţionarea Schengen în perioada 1 noiembrie 2011 - 30 aprilie 2012.

'Fişa medicală' prezentată miercuri de CE arată că presiunile la graniţele externe ale spaţiului Schengen se concentrează pe un număr limitat de zone, în special în Mediterana Orientală via Turcia, cu destinaţia Grecia. În ultimele trei luni ale anului trecut, s-au înregistrat aproape 30.000 de treceri ilegale ale graniţelor externe, din care trei sferturi pe ruta din Mediterana Orientală.

În urma unor disfuncţionalităţi grave constatate în Grecia, Comisia Europeană consideră că eforturile, mai ales cu privire la controlul graniţelor terestre şi maritime externe, trebuie să rămână o prioritate şi de aceea UE trebuie să continue susţinerea eforturilor autorităţilor greceşti de a gestiona graniţele sale externe, în special prin a ajuta Grecia să utilizeze mai eficient fondurile UE pentru gestionarea migraţiei.

În perioada analizată de raport, controalele la graniţele interne Schengen au fost reintroduse de două ori: prima dată de către Franţa la graniţa cu Italia, pentru Summitul G20 din 3-4 noimebrie 2011 şi a doua oară de Spania la graniţa cu Franţa şi pe aeroporturile Barcelona şi Gerona, pentru Summitul BCE din 2-4 mai 2012. Comisia va continua să asigure implementarea deplină a regulilor UE, în special cu privire la controalele poliţiei şi obstacolele la graniţele interne.

Au fost realizate verificări ale aplicării corecte a regulilor în mai multe state (prin mecanismul de evaluare Schengen), cu privire la graniţele aeriene în Ungaria, Malta şi Slovenia, vize în Cehia, Ungaria, Malta şi Slovenia, sistemul SIS/Sirene în Finlanda şi Suedia, cooperarea poliţienească în Malta, Slovenia, Suedia, Islanda şi Norvegia şi protecţia datelor în Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Islanda. Deşi raportul arată că în unele cazuri există potenţial pentru îmbunătăţiri, niciuna dintre evaluări nu a arătat tipuri de deficienţe care ar necesita măsuri imediate din partea Comisiei Europene.

Executivul comunitar mai subliniază necesitatea ca statele membre să se informeze între ele şi Comisia Europeană, la timp, în legătură că intenţiile privind emiterea permiselor de rezidenţă. Dacă un migrant (deci cetăţean al unei ţări din afara UE) nu îndeplineşte condiţiile de călătorie în interiorul spaţiului Schengen, statul membru ce emite un permis provizoriu de rezidenţă ar trebui să opteze pentru emiterea unui permis care nu este echivalent cu o viză Schengen de scurtă şedere. Statele membre trebuie să informeze deţinătorii unor astfel de permise într-o manieră adecvată şi eficientă cu privire la condiţiile în care pot sua nu călători în interiorul spaţiului Schengen.

Raportorul PE pentru propunerea de regulament pentru revizuirea regulilor de reintroducere a controalelor la graniţele interne, Renate Weber, a salutat analiza prezentată miercuri de CE, apreciind că este extrem de utilă şi oferă posibilitatea de evaluarea a eventualei folosiri abuzive a prevederilor Schengen. "Acest raport ar trebui prezentat periodic în timpul unei dezbateri anuale privind Schengen, în Parlamentul European, unde pot fi invitaţi şi reprezentanţii statelor membre care au reintrodus controalele la graniţele interne. Suntem convinşi că în acest fel s-ar asigura transparenţa solidă şi responsabilitatea pe care spaţiul Schengen le merită. Într-un spaţiu unde persoanele pot circula liber, reintroducerea controalelor la graniţele interne trebuie să rămână o excepţie şi migraţia nu trebuie considerată în sine o ameninţare la politicile publice sau securitatea internă'', a accentuat Renate Weber.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: