vineri, 11 mai 2012

PE a aprobat propunerile Monicăi Macovei de amânare a descărcării de gestiune la 3 agenţii europene


Parlamentul European a aprobat amânarea descărcării de gestiune la trei Agenţii europene - Mediu (EEA), Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Medicamente (EMA) - cerută de raportorul român Monica Macovei, după ce a reclamat mai multe nereguli.
"Transparenţa şi buna gestionare a conflictelor de interese au devenit vitale pentru guvernare şi pentru cetăţeni. Conflictele de interese trebuie să devină un criteriu important în procedura de descărcare de gestiune pentru toate instituţiile europene. Dacă nu sunt gestionate eficient, conflictele de interese pot să distorsioneze alocarea fondurilor publice şi a resurselor umane, să irosească banii publici şi să scadă încrederea cetăţenilor", a declarat, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, europarlamentarul PDL Monica Macovei, care este raportor pentru descărcarea de gestiune în anul financiar 2010 la 24 de Agenţii europene.
Ea a cerut Consiliului, Comisiei Europene şi statelor membre să-şi revizuiască modul în care numesc membrii Consiliilor de administraţie ale agenţiilor descentralizate şi directorii agenţiilor.
"Vrem să ajutăm de fapt agenţiile şi cred că această amânare vine în întâmpinarea nevoilor acestor agenţii, le sprijinim să pună în aplicare politici adecvate în ceea ce priveşte conflictele de interese şi achiziţiile publice. Amânarea descărcării de gestiune nu este un atac la adresa agenţiilor, ci o decizie care duce inclusiv la creşterea încrederii cetăţenilor în aceste instituţii", a mai spus europarlamentarul PDLMacovei.
Decizia privind descărcarea de gestiune pentru cele trei Agenţii europene va fi luată în toamnă.
Pe de altă parte, acţiunea Monicăi Macovei cu privire la rapoartele agenţiilor EEA, EFSA şi EMA a fost dezavuată de eurodeputaţii din delegaţia PSD. "Macovei vrea să pozeze în justiţiarul Europei şi îşi creează ţinte false, făcând un joc ieftin de imagine. Este foarte multă ipocrizie în rapoartele sale", a declarat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.
El a susţinut că amânarea cerută de Macovei nu are niciun sens pentru că multe dintre problemele semnalate de Macovei la cele trei agenţii nu sunt "reale", fiind deja rezolvate de anul trecut, iar altele sunt în curs de rezolvare. "Situaţia va fi cu siguranţă rezolvată complet până în toamnă, oricum Comisia Europeană avea toate pârghiile necesare pentru a lua măsurile necesare", a spus Ivan, care a subliniat că atât el, cât şi colegii din PSD şi grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE au votat împotriva rapoartelor Monicăi Macovei.
Propunerile lui Macovei de amânare a închiderii conturilor de execuţie bugetară pe 2010 pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară şi Agenţia Europeană de Mediu fuseseră aprobate în martie şi de Comisia pentru Control Bugetar al PE.
Monica Macovei şi-a motivat atunci propunerea prin cazurile de posibile conflicte de interese semnalate la aceste agenţii, lipsa unor informaţii complete privind achiziţii publice şi costurile ridicate pentru consiliile de administraţie, în special la Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
Macovei a arătat că nu i se pare normal ca persoane care au lucrat în aceste agenţii să poată fi angajate, la scurt timp după plecarea din instituţie, de către companii private pe care să le consilieze asupra procedurilor de obţinere a unor autorizaţii din partea respectivelor agenţii. Tot sub incidenţa suspiciunii de conflict de interese ar cădea, potrivit Monicăi Macovei, şi foşti angajaţi ai companiilor private care ajung în cadrul agenţiilor citate să autorizeze chiar companiile la care au lucrat anterior.
Cătălin Ivan a afirmat şi în martie că imaginea României are de suferit din cauza atitudinii eurodeputatului PDL, "care lansează în văzul întregului Parlament European acuze fără temei la adresa a trei agenţii europene".
"Atitudinea fostului ministru al justiţiei, Monica Macovei, de a da lecţii Europei în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a conflictelor de interese este total nepotrivită, din moment ce mandatul său a fost marcat de numeroase eşecuri în acest domeniu. Eurodeputata PDL ţine predici nejustificate celor trei agenţii pe tema conflictului de interese, dând exemplul României care «e mai avansată din acest punct de vedere»!", afirma Ivan într-un comunicat de presă.
Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: