luni, 7 mai 2012

Comisia Europeană intenționează să relaxeze reglementările fiscale


Înalți oficiali europeni susțin crearea unui pact pentru investiții pentru a stimula creșterea economică în cadrul zonei euro pentru a contracara nemulțumirile populare crescânde față de disciplina fiscală. Duminică, alegătorii din Franța, Grecia și Germania și-au pedepsit liderii care au susținut măsurile dure de austeritate.
Anticipând rezultatul anti-austeritate al alegerilor, Olli Rehn, Comisarul European pentru Afaceri Economice și Financiare, a cerut, sambata, creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru proiecte mari de infrastructură, considerând că sectorul privat nu poate crea slujbe de unul singur. Șomajul a crescut în multe state membre uniunii monetare, atingând valori maxime record și alimentând nemulțumirile electoratului.
Pact „suficient de flexibil”

Totodată, comisarul a dat de înțeles că este dispus să relaxeze relgementările bugetare pentru țări ca Spania, care a fost forțată să reducă drastic cheltuielile publice pentru a se încadra sub nivelul de deficit cerut de Uniunea Europeană.

„Pactul pentru stabilitate și creștere nu este o prostie”, a declarat Rehn. „Da, structura fiscală a UE este bazată pe reglementări, dar, în același timp, pactul este suficient de flexibil atunci când trebuie implementat”, a continuat comisarul european.
Sfârșitul lui „Merkozy”

Decizia Comisiei ar putea antagoniza și izola guvernul de la Berlin, mai ales în contextul victoriei lui Francois Hollande la alegerile prezidențiale din Franța, victorie care reprezintă sfârșitul binomului „Merkozy” din fruntea Uniunii Europene.
Hollande și-a manifestat de multe ori intenția de a renegocia tratatul fiscal european, de a dubla fondurile disponibile Mecanismului European pentru Stabilitate (ESM – fondul de urgență al Uniunii Europene)  la 1.000 de miliarde de euro și de a-i permite acestuia să se împrumute de la Banca Centrală Europeană, fapt care ar face ca acesta să dispună de fonduri nelimitate, toate aceste măsuri fiind respinse, anterior de către Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Șansele pentru apariția unui binom „Merk-Hollande” în fruntea UE sunt, astfel, destul de reduse.
Comisia Europeană va publica vineri un raport asupra prognozei economice europene. Raportul ar putea reprezenta justificarea necesară pentru ca Rehn să amâne termenul limită pentru ca țările europene să se încadreze în limitele europene de deficit cu încă un an.
Știre preluată de la: Adevărul

Niciun comentariu: