joi, 3 mai 2012

CE: Sprijin financiar pentru cinematografele care difuzează filme europene


Comisia Europeană (CE) dorește difuzarea mai multor filme europene în Uniunea Europeană (UE) și în acest sens a propus ca peste 2.500 de cinematografe să primească sprijin financiar pentru a difuza cel puțin 50 % filme europene.
Comisia dorește difuzarea mai multor filme europene în Uniunea Europeană (UE). Această propunere face parte din viitorul program UE pentru cultură și media, care a fost dezbătut în comisia pentru cultură pe 26 aprilie. Propunerea a fost salutată de deputaţii europeni și experți, dar toți au fost de acord că aceasta trebuie să fie mai clară și mai specifică.
Noul program se numește Europa Creativă. Ar putea contribui la crearea de locuri de muncă și creștere economică (activitățile culturale reprezintă 4,5% din PIB-ul UE și 3,8% din forța de muncă). Programul reunește programe existente: Culture, MEDIA 2007 și MEDIA Mundus și ar sprijini sectorul cu 1,8 miliarde de euro.
Radu Mihăileanu, regizor franco-român și președinte onorific al juriului pentru Premiul LUX în 2012, a spus că „trebuie să creștem bugetul pentru cultură“.
„Cultura ajută la abordarea complexității lumii și este benefică și pentru viitoarele generații. Nu trebuie să uităm că încă suntem un lider mondial în cultură“, a adăugat Radu Mihăileanu.
Conform propunerii Comisiei Europene, 2.500 de cinematografe europene ar primi sprijin pentru a difuza cel puțin 50% filme europene. Peste 5.500 de cărți ar primi sprijin pentru a fi traduse și aproximativ 300.000 de artiști ar primi fonduri pentru a-și desfășura activitatea peste granițe.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: