vineri, 11 mai 2012

Bruxelles-ul pune la îndoială sistemul românesc de audit


Comisia Europeană are unele îndoieli în legătură cu eficacitatea sistemului românesc de audit privind programele regionale, finanţate de Bruxelles. Dacă acest sistem nu se ameliorează, în vară Comisia va opri finanţări importante. Victor Ponta l-a întâlnit joi la Bruxelles pe comisarul Politicii Regionale, Johannes Hahn.
Finanţări de miliarde de euro sunt în pericol, întrucât se pune problema eficacităţii sistemului românesc de control şi audit, cel care verifică dacă banii europeni sunt corect folosiţi. Statele membre ale UE sunt primele responsabile de aceste verificări, Comisia Europeană doar supraveghează. Astfel, plăţile pentru patru programe sunt puse sub semnul întrebării, dacă până la sfârşitul lunii iunie, Comisia nu are certitudinea că sistemul românesc de control funcţionează.
Această verificare o fac experţii de la Bruxelles, care au întâlniri tehnice periodice cu experţii români. Cele patru programe vizate sunt programul operaţional regional, programul dedicat competitivităţii economice şi alte două programe axate pe transporturi şi mediu înconjurător.
Per total, finanţarea lor comunitară se ridică la aproximativ 15 miliarde de euro, dar nu întreaga sumă va fi sancţionată prin suspendarea fondurilor, întrucât o parte din ea a fost deja plătită.
Autorităţile române s-au autosesizat în legătură cu existenţa unor probleme în verificarea cheltuirii banilor pentru aceste programe şi au decis la sfârşitul lui 2011 să nu mai ceară Comisiei între 10% si 25% din fondurile dedicate acestora.
Problemele” despre care vorbim nu reprezintă neapărat o fraudă, ci de multe ori este vorba despre nivele de eroare importante în conturi, care provin din neînţelegerea unor reguli comunitare. Iar dacă la bilanţ există erori în finanţele UE, Comisia Europeană este trasă la răspundere de Curtea de Conturi.
În fine, România se confruntă mai departe cu o rată extrem de mică de absorbţie a fondurilor comunitare în general. Anul 2012 este crucial pentru ca ţara să atragă o serie de finanţări, pentru că altfel acestea vor fi pierdute.
Știre preluată de la: RFI

Niciun comentariu: