vineri, 18 mai 2012

CE: Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu peste 2% în 2011


Emisiile de gaze cu efect de seră ale instalațiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu peste 2 % anul trecut, potrivit informațiilor furnizate de registrele statelor membre.
EU ETS cuprinde peste 12 000 de centrale electrice și instalații de producție în cele 27 de state membre, Norvegia și Liechtenstein, precum și, începând cu anul acesta, emisiile companiilor aeriene care operează zboruri către și dinspre aeroporturile din aceste țări. În ciuda extinderii economiei europene, emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de aceste instalații au scăzut la 1 889 miliarde de tone de echivalent CO2 în ultimul an, cu mai mult de 2 % sub nivelul din 2010.
Nivelul de conformitate al companiilor cu normele EU ETS a fost din nou ridicat. Mai puțin de 1 % dintre instalațiile participante nu au restituit, până la termenul limită de 30 aprilie 2012, certificatele care acoperă toate emisiile lor din 2011. De obicei, aceste instalații sunt mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai puțin de 1 % din emisiile din cadrul EU ETS. Doi la sută dintre instalații nu au transmis emisiile verificate pentru 2011 până la termenul limită menționat.
Ca și în 2010, aproape toate liniile aeriene comerciale cu operațiuni semnificative spre sau dinspre aeroporturile din UE și-au raportat emisiile din anul 2011 la timp, în ciuda faptului că aceste emisii nu generează obligații de a restitui certificate în acest an și nu sunt necesare pentru scopuri de reglementare specifice. Companiile aeriene au prezentat statelor membre peste 1 200 de rapoarte de emisii pentru anul 2011. S-a constatat o neraportare sistematică a emisiilor din anul 2011 provenind de la zboruri spre sau dinspre aeroporturi din UE, efectuate de companii aeriene cu sediul în China și India. Este vorba despre zece linii aeriene comerciale care operează în prezent spre sau dinspre UE, reprezentând mai puțin de 1 % din rapoartele de emisii și mai puțin de 3 % din emisii.
Cea de-a doua perioadă de comercializare din cadrul EU ETS a început la 1 ianuarie 2008 și durează cinci ani, până la 31 decembrie 2012. Această perioadă coincide cu perioada în care țările industrializate trebuie să-și îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor stabilite în cadrul Protocolului de la Kyoto.
EU ETS a fost reformat substanțial pentru cea de-a treia perioadă de comercializare, care va începe la 1 ianuarie 2013 și se va încheia în 2020. Legislația de revizuire a Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a fost adoptată ca parte a pachetului UE privind clima și energia din 23 aprilie 2009, care stabilește norme revizuite pentru ETS pentru perioada de după 2012 până în 2020 și ulterior.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: