joi, 8 martie 2012

PE cere Comisiei să reacţioneze în privinţa site-ului discriminatoriu al PVV

Parlamentul European cere Comisiei să reacţioneze în privinţa site-ului discriminatoriu al Partidului olandez al Libertăţii (PVV), iar guvernului de la Haga să ia 'imediat' toate măsurile necesare pentru închiderea acestei pagini de internet, într-un proiect de rezoluţie care va fi dezbătut şi supus la vot săptămâna viitoare în sesiunea plenară de la Strasbourg.

Proiectul rezoluţiei PE, care mai poate suferi modificări până va intra în dezbaterea europarlamentară şi care este deocamdată singura variantă care circulă în Parlamentul European, 'invită guvernul olandez să ia imediat toate măsurile necesare în vederea închiderii' paginii de internet a PVV, unde cetăţenii olandezi sunt încurajaţi să facă reclamaţii contra cetăţenilor est-europeni din Olanda, în special români, bulgari şi polonezi.

PE 'invită' Comisia 'să reacţioneze şi să ia măsurile necesare pentru stoparea promovării unor atitudini precum cele exprimate pe acest site, care sunt în contradicţie flagrantă cu valorile fundamentale ale UE' şi 'să-şi exprime o poziţie cu privire la legalitatea colectării acestor date'.

Rezoluţia, propusă de europarlamentarii PDL şi UDMR împreună cu eurodeputaţi din Polonia şi Bulgaria la iniţiativa eurodeputatului Marian-Jean Marinescu, îşi exprimă totodată preocuparea faţă de 'consecinţele colectării de date care ar putea să promoveze în viitor o imagine deformată a realităţii, încurajând tolerarea unor acte xenofobe la nivel european, având în vedere mai ales că plângerile pot fi trimise de către cetăţenii olandezi într-un mod anonim, aceştia neputând fi traşi la răspundere'.

De asemenea, în acelaşi document, PE cere executivului comunitar să notifice guvernul olandez pentru a respecta Tratatul de la Lisabona, Carta Drepturilor Fundamentale a UE şi directivele 38/2004 (privind libera circulaţie a lucrătorilor) şi 78/2000 (privind tratamentul egal la angajare).

Parlamentul European îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că noul website tolerat de guvernul Olandei va crea probabil un precedent grav şi va genera intoleranţă şi tensiuni în rândul cetăţenilor europeni de diferite naţionalităţi, se specifică în proiectul de text. PE regretă, totodată, reacţia neconvingătoare a guvernului olandez cu privire la lansarea acestui site şi cere Comisiei, ca gardian al tratatelor, să verifice compatibilitatea legislaţiei olandeze cu legislaţia europeană relevantă în ceea ce priveşte actele care discriminează şi care instigă la xenofobie şi intoleranţă.

În acelaşi timp, rezoluţia PE cere guvernului olandez să ţină cont de concluziile Consiliului European din 24 iunie anul trecut şi ale Consiliului de la 1 şi 2 martie din acest an, care afirmă că România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile pentru încheierea cu succes a procesului de evaluare Schengen, să ia în considerare poziţia altor 23 de state membre şi, prin urmare, să-şi reconsidere imediat atitudinea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Suntem îngrijoraţi de frecvenţa cu care acest site este vizitat şi completat cu informaţii personale despre imigranţii din diverse ţări, inclusiv România. Este o instigare la ură care ar putea avea repercusiuni nefaste. Totodată suntem consternaţi de pasivitatea guvernului olandez. În această rezoluţie cerem Comisiei să reacţioneze şi să facă tot ceea ce este necesar pentru a proteja cetăţenii europeni", a afirmat iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul democrat-liberal Marian-Jean Marinescu, citat într-un comunicat.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: