Directivele Uniunii Europene (UE) despre achizițiile publice sunt în momentul de față revizuite pentru mai multă simplitate și eficiență, asigurarea transparenței, promovarea investițiilor și încurajarea activităților economice, potrivit Parlamentului European (PE).
Noile reguli doresc eficientizarea procedurilor achizițiilor publice, în special prin reducerea cererilor pentru contractele mici, transfrontaliere și pentru serviciile de sănătate și educație, care trebuie să includă asigurarea accesului populației vulnerabile la acestea.
Prețul cel mai mic nu ar mai trebui să fie singurul criteriu de selecție, spune propunerea Comisiei. Trebuie luat în considerare și beneficiul economic general și evitarea lanțurilor mari de sub-contractanți, care ar putea amenința respectarea anumitor aspecte legate de mediu și legislația muncii. În toate cazurile, sub-contractanții trebuie să respecte aceleași reguli ca principalul contractant.
Conform noilor reguli, trebuie asigurată o mai mare participare a IMM-urilor la achizițiile publice. Acestea mai cer generalizarea procedurii electronice, clarificarea criteriilor și folosirea unor „recompense“ pentru protecția mediului și durabilitatea dezvoltării economice.
Aproximativ 18% din PIB-ul UE este cheltuit de autorități pe servicii și lucrări în cadrul achizițiilor publice pentru infrastructură, echipamente etc. Regulile europene doresc să asigure egalitate în participarea companiilor la licitații, cu atenție deosebită pentru cele lansate de state membre diferite de cel în care își au sediul companiile.
Marți, 20 martie, de la ora 15.00 CET, comisia pentru piața internă găzduiește o audiere publică cu experți, eurodeputați și raportorul socialist belgian Marc Tarabella despre cum pot fi realizate aceste obiective.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu