vineri, 30 martie 2012

Ritmul de reducere a deceselor rutiere în UE a scăzut la 2 % în 2011

Ritmul de reducere a deceselor rutiere a scăzut semnificativ anul trecut (la -2 %) comparativ cu reducerea foarte promițătoare înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE) pe parcursul ultimului deceniu (o medie de - 6 %), conform unor date publicate de Comisia Europeană (CE).

Mai mult decât atât, unele state membre ale UE, precum Germania și Suedia, care au avut în trecut performanțe foarte bune în materie de siguranță rutieră, înregistrează o creștere semnificativă a numărului de decese. În alte state membre, cum ar fi Polonia și Belgia, care sunt deja în urmă în ceea ce privește siguranța rutieră, numărul deceselor crește. Motocicletele, în cazul cărora numărul deceselor nu a scăzut nici după mai bine de un deceniu, continuă să reprezinte o problemă.

Pe parcursul ultimului deceniu, în cadrul Planului UE de acțiune pentru siguranța rutieră 2001-2011, s-au realizat progrese majore. S-a redus numărul deceselor rutiere cu aproape 45 % și s-au salvat peste 125 000 de vieți omenești.

Numărul deceselor rutiere din UE a scăzut în medie cu 6 % în fiecare an. Iar în unii ani scăderea a fost chiar de 11 % (2010).

În iulie 2010, Comisia Europeană a adoptat o serie de planuri ambițioase pentru a reduce la jumătate numărul deceselor rutiere din Europa în următorii 10 ani. Inițiativele propuse în cadrul „Orientărilor pentru politica europeană de siguranță rutieră 2011-2020” includ un evantai larg de măsuri, de la impunerea unor standarde de siguranță mai înalte pentru vehicule până la îmbunătățirea pregătirii participanților la trafic și aplicarea cu mai multă strictețe a normelor rutiere.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: