marți, 27 martie 2012

Uniunea pentru Mediterana trebuie să consolideze parlamentele Primăverii Arabe

Consolidarea structurilor democratice nou alese în urma Primăverii Arabe ar trebui să fie o prioritate pentru Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana, a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, duminică, la Rabat. Reuniunea din Maroc a fost prima care a reunit deputaţii europeni cu membrii noi aleși din parlamentele țărilor Primăverii Arabe.

Delegații au mai discutat situația din Siria și posibilitatea creării unei bănci de investiții euro-mediteraneene. La sfârșitul reuniunii, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a preluat președinția rotativă a Adunării. Va fi președintele acesteia timp de un an. „Cred că Adunarea noastră trebuie să se mobilizeze pentru a consolida rolul noilor aleși și al noilor parlamente“, a spus dumnealui.

Reunindu-se pentru a opta oară, cei 24 de deputaţi europeni și omologii lor din 16 state de la sudul Mării Mediterane au discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu și sprijinul economic și politic pentru noile democrații ale Primăverii Arabe.

În plen, parlamentarii au votat 10 rezoluții în care au abordat, printre altele, rolul femeilor în procesul de democratizare, dezechilibrele în dezvoltarea teritorială, gestionare deșeurilor și crearea unei universități euro-mediteraneene.

Uniunea pentru Mediterana este formată din cele 27 de state UE și 16 state de la sudul Mării Mediterane: Albania, Algeria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Mauritania, Monaco, Muntenegru, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Siria, Tunisia și Turcia.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: