miercuri, 21 martie 2012

Comisia impulsionează protecția pentru lucrătorii detașați

Comisia Europeană (CE) a propus noi norme pentru extinderea protecției pentru lucrătorii detașați temporar în străinătate, pentru a face ca piața unică a Uniunii Europene (UE) să funcționeze mai bine pentru lucrători și pentru întreprinderi.

Propunerea de regulament răspunde preocupărilor cu privire la prevalența libertăților economice asupra dreptului la grevă pe piața unică, subliniind că nu există nicio supremație între dreptul la acțiune colectivă și libertatea prestării de servicii. De asemenea, acesta stabilește un nou mecanism de alertă pentru conflicte industriale cu implicații grave în situații transfrontaliere. Regulamentul nu afectează în niciun fel legislația națională privind dreptul la grevă și nici nu va crea obstacole în calea dreptului la grevă.

În fiecare an, aproximativ un milion de lucrători sunt detașați de către angajatorii lor peste granițele interne ale Uniunii Europene pentru a presta servicii (0,4% din forța de muncă a UE). Acești lucrători joacă un rol important în eliminarea deficitului de forță de muncă și de competențe în diverse sectoare și regiuni, precum construcțiile, agricultura și transporturile. Detașarea joacă, de asemenea, un rol important în prestarea de servicii specializate, de înaltă calificare, cum este tehnologia informației.

Piața unică a UE oferă întreprinderilor libertatea de a presta servicii în alte state membre, inclusiv posibilitatea de a detașa cu titlu temporar lucrători în alte state membre, pentru realizarea unor proiecte specifice. Aceasta permite întreprinderilor să își ofere serviciile specializate pe întreaga piață unică a UE, contribuind la o mai mare eficiență și la creșterea economică.

Lucrătorii detașați nu intră pe piața forței de muncă din țara gazdă pentru că rămân angajați ai propriei întreprinderi din statul membru expeditor.

Pentru a facilita detașarea lucrătorilor și pentru a asigura o concurență corectă, precum și pentru a garanta un nivel corespunzător de protecție pentru lucrătorii detașați, directiva din 1996 definește un nucleu de condiții de muncă pe care prestatorul de servicii trebuie să le respecte pe durata detașării în statul membru gazdă. Acesta include nivelurile minime de remunerație aplicabile, concedii, număr maxim de ore de lucru și perioade minime de odihnă, precum și condiții de sănătate și siguranță la locul de muncă.

În practică, aceste condiții fundamentale de angajare sunt adesea aplicate incorect sau nu se controlează aplicarea lor în statul membru gazdă. Întreprinderi care se stabilesc în străinătate în mod artificial pot abuza de detașare numai pentru a beneficia de un nivel mai scăzut de protecție a muncii sau de contribuții reduse la asigurările sociale. Lucrătorii detașați sunt adesea mai vulnerabili, dată fiind situația lor de străini. Noua propunere ar introduce dispoziții mai eficiente pentru a asigura aplicarea efectivă pe teren a directivei din 1996 privind detașarea lucrătorilor.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: