Bucureştiul trebuie să trimită propunerile concrete pentru a beneficia de încă o derogare peste cea propusă deja de Bruxelles de a oferi, în cadrul unui aşa-numit Plan Marshall, pentru şase state membre ale UE, posibilitatea de a primi de la UE finanţări nerambursabile de până la 95%.
După ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele CE, Jose Barroso, acesta din urmă a dat asigurări că noua solicitare a României va fi analizată, dar că ea trebuie să demonstreze că fondurile vor fi destinate creşterii economice şi noilor locuri de muncă. „Preşedintele Barroso s-a referit la o cerere suplimentară globală a perioadei de aplicare făcută de România.
Conform interpretării Regulamentului, mecanismul de top-up se aplică până la 11 mai 2012. România a solicitat extinderea până în 2013 a aplicării acestui mecanism", a precizat, pentru „Adevărul Europa", Cristina Mac, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Europene. Termenul până la care România putea să depună cereri pentru a beneficia de rata maximă de cofinanţare a expirat acum o lună.
Rata de cofinanţare de până la 95% este o măsură excepţională a Bruxelles-ului pentru a ajuta ţările care se confruntă cu situaţii economice deosebit de grele. Măsura a fost propusă Greciei, Irlandei şi Portugaliei - ţări puternic lovite de criza datoriilor şi altor trei state din afara zonei euro: România, Ungaria şi Letonia. Ministerul
Afacerilor Europene a cerut aplicarea ratei suplimentului de 10% cofinanţare pentru cinci programe.
Solicitarea pentru programele care aveau deja cofinanţare de 85% (Programul Operaţional Regional - POR şi POSDRU - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) a fost depusă pe 20 decembrie.
Știre preluată de la: Adevărul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu