Prioritatea Guvernului este absorbția fondurilor europene, ținta fiind peste 6 miliarde de euro în acest an, iar cheltuirea completă a fondurilor europene înseamnă creştere economică medie de 4,4% anual, în perioada 2014 -2020, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la finalul reuniunii Comitetului interministerial, în format extins, pe tema fondurilor europene.
Premierul Ungureanu le-a transmis autorităților din domeniul gestionării fondurilor europene că sunt responsabile de realizarea principalului obiectiv al Guvernului, respectiv absorbția a peste 6 miliarde de euro, fonduri europene.
Totodată, premierul Ungureanu a prezentat o situație privind impactul fondurilor europene asupra economiei, potrivit căreia o absorbție completă înseamnă creștere economică medie de 4,4 %, în perioada 2014-2020.
“În cazul în care fondurile structurale şi de coeziune sunt absorbite 100%, avem o creştere de 1,8 puncte procentuale de tip pe an; la 80% absorbţie înseamnă 1,5 puncte procentuale pe an, iar în ipoteza cea mai pesimistă absorbţie 60% înseamnă un plus de 1,2 puncte procentuale pe an; la Politica Agricolă Comună, la grad de absorbţie 100% - 0,6 puncte procentuale pe an, la grad de absorbţie 80% - 0,5 puncte procentuale pe an, la grad de absorbţie 60% - 0,4 puncte procentuale pe an”, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
În ceea ce privește impactul asupra ocupării forței de muncă, o absorbție de 100% din fondurile structurale de coeziune politică agricolă comună, înseamnă un plus de 20.200 de persoane pe an. În egală măsură, impactul brut asupra veniturilor bugetare din contribuţii de asigurări sociale şi impozit pe venitul persoanelor fizice , pentru 100%, înseamnă 0,98 miliarde de euro pe an, pentru 60%, înseamnă 0,82 miliarde de euro pe an.
Impactul net asupra veniturilor bugetare totale, scăzând contribuţia României la bugetul U.E., înseamnă, la grad de absorbţie 100%, plus 1,2 miliarde euro pe an, la grad de absorbţie 60%, plus 0,8 miliarde euro pe an.
Sursa: Guvernul României
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu