joi, 15 martie 2012

IPP acuză MAEur de lipsă de transparență în gestionarea fondurilor europene

Institutul pentru Politici Publice (IPP) acuză Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) de lipsă de transparență în gestionarea fondurilor europene și de neimplicare în promovarea dezbaterilor publice privind viitorul exercițiu financiar al UE.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către IPP, “statul român, deşi s-a angajat prin vocea Ministrului pentru Afaceri Europene, nu promovează dezbateri publice care să folosească experienţa din actualul exerciţiu”.

“Având în vedere angajamentele de transparenţă anunţate public la preluarea mandatului de Ministrul Afacerilor Europene, dar neonorate în mod concret până în prezent, IPP a analizat, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie la cererea Institutului de către Autorităţile de Management, structura şi obiectivele celor mai mari 50 de proiecte finanţate până în prezent din fonduri structurale în România prin toate cele 7 Programe Operaţionale”, se precizează în comunicatul IPP.

IPP menționează că suma totală aferentă celor 50 de proiecte acoperă aproximativ 37% din valoarea tuturor contractelor semnate din toate Programele Operaţionale, adică în total 7,35 mld euro, din care 4,72 mld euro este valoarea contribuţiei UE.

“Dată fiind miza lor, solicităm prin acest comunicat Ministrului Afacerilor Europene, domnului Leonard Orban, să îşi respecte angajamentul făcut cu privire la publicarea contractelor de finanţare încheiate de statul român prin Autorităţile de Management cu beneficiari respectiv pe cele încheiate între aceştia din urmă şi diferiţi furnizori de servicii şi bunuri”, se menționează în comunicatul IPP.

În replică, MAEur a precizat joi că îşi respectă angajamentul de a organiza o serie de consultări pentru pregătirea procesului de programare a politicii de coeziune pentru viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, până în prezent fiind organizate trei astfel de dezbateri publice. Totodată, potrivit MAEur creşterea transparenţei procesului de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune este una dintre priorităţile asumate de ministrul Leonard Orban. În acest scop, pe pagina de internet a ministerului se găseşte, din 31 octombrie 2011, lista celor 100 de proiecte prioritare finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

În schimb, potrivit MAEur, “ministrul afacerilor europene nu s-a angajat niciodată să facă publice contractele de finanţare, aşa cum eronat susţine comunicatul de presă”.

„Contractele de finanţare pentru proiectele realizate din fonduri structurale şi de coeziune pot fi furnizate în temeiul prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public doar de către autorităţile contractante, iar contractele de achiziţii pot să fie solicitate beneficiarilor. MAEur poate oferi informaţii doar în legătură cu acele contracte de finanţare pe care le încheie în calitate de autoritate contractantă sau cu cele de achiziţii publice pe care le semnează în calitate de beneficiar”, se precizează în comunicatul MAEur.

Niciun comentariu: