miercuri, 28 martie 2012

UE: Finanțare de câte 6.000 de euro pentru fiecare refugiat reinstalat

Uniunea Europeană (UE) intenționeze să sprijine refugiații, astfel că va acorda finanțare de până la 6.000 de euro pentru fiecare refugiat reinstalat, noul program urmând să fie votat joi, la Bruxelles.

Până în prezent, UE a reinstalat 4.500 de persoane în fiecare an, iar acum dorește să facă mai mult prin crearea unui program pentru 2013 finanțat prin Fondul european pentru refugiați. Acesta încurajează statele membre care nu au reinstalat refugiați să facă acest lucru, oferind sume fixe pentru fiecare refugiat reinstalat.

Statele membre care primesc bani pentru prima dată din Fondul european pentru refugiați vor primi 6.000 de euro pentru fiecare refugiat reinstalat, cele care au folosit fondul o dată vor primi 5.000 de euro pe persoană, iar celelalte state - 4.000 de euro pe persoană.

Acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul oferă liste de grupuri vulnerabile care pot participa la program și zone din care pot proveni refugiații. Comisia pentru libertăți civile de la Parlamentul European a aprobat programul săptămâna trecută.

„Acest lucru înseamnă că minorii neînsoțiți vor putea, în sfârșit, să părăsească taberele de refugiați pentru a merge la școală, că oamenii cu probleme medicale - care pot fi abordate doar după reinstalare - pot primi tratamente, că supraviețuitorii violențelor și torturilor pot obține reabilitare și că femeile și copiii cu factor de risc își vor găsi o viață nouă“, a spus raportorul parlamentar Rui Tavares (Verzi/ALE, Portugalia).

Dacă Parlamentul European adoptă programul, statele membre vor trebui să trimită Comisiei Europene înainte de 1 mai 2012 un număr estimativ de persoane pe care le vor reinstala în fiecare an. Irlanda și Danemarca nu vor participa la program. Viitorul politicii UE de reinstalare va fi negociat în contextul noului cadru financiar 2014-2020.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: