luni, 19 martie 2012

PE: În fiecare an, 325.000 de oameni mor din cauza diabetului, în UE

Peste 325.000 de decese sunt atribuite diabetului, în fiecare an, în Uniunea Europeană (UE), iar procentul europenilor care suferă de această boală ar putea ajunge la 16,6%, până în 2030, potrivit Parlamentului European (PE).

Diabetul este cauza principală a bolilor de inimă și a altor boli grave și afectează 23 de milioane de europeni cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Se estimează că acest număr va crește în contextul unei populații ce îmbătrânește. Deși pentru a fi diagnosticat este suficientă o picătură de sânge din deget, mulți oameni nu știu că au diabet.

În acest context, Parlamentul European (PE) a adoptat, săptămâna trecută, cu largă majoritate, un raport nelegislativ.

Strategia UE se concentrează pe prevenire, diagnosticare, tratament și cercetare, creând programe naționale în acest sens. În cadrul acesteia, cercetarea în domeniul diabetului va fi coordonată și finanțată la nivel european.

În majoritatea statelor membre, 10% din cheltuielile pentru sănătate sunt dedicate diabetului.

Există două tipuri de diabet: unul este cauzat de o reacție autoimună (sistemul imunitar atacă celulele ce produc insulină), iar celălalt este caracterizat de o cantitate insuficientă de insulină sau de reacția inadecvată a corpului la aceasta. Printre factorii de risc se numără fumatul, dietele nepotrivite, lipsa activității fizice și consumul de alcool. Cel de-al doilea tip de diabet poate fi prevenit printr-un mod sănătos de viață.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: