miercuri, 14 martie 2012

Reding: CE are îngrijorări serioase privind site-ul PVV. Autorităţile olandeze să facă anchetă

Vicepreşedintele CE, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, a declarat, marţi, în Parlamentul European, că există îngrijorări serioase la nivelul Comisiei faţă de site-ul PVV şi a cerut autorităţilor olandeze o anchetă completă asupra legalităţii acestuia.

"CE are îngrijorări serioase legate de site-ul PVV. L-am condamnat personal pentru că reprezintă un apel la intoleranţă, care nu are ce căuta în Europa", a spus Reding, la începutul dezbaterilor din PE pe tema site-ului olandez.

Ea a amintit că face apel la adresa tuturor cetăţenilor olandezi să se distanţeze de acest site şi a explicat că instituţia de specialitate din Olanda - Biroul Antidiscriminare - a primit peste 6.000 de plângeri de la cetăţeni olandezi pe tema acestui site, dar şi că multe partide politice din Olanda s-au disociat de acest site.

"Salut faptul că partidele politice europene au ridicat vocea împotriva acestui site", a mai spus Reding.

Ea a enumerat numeroasele mesaje de condamnare la adresa acestui site.

"Este inacceptabil ca cetăţenii UE să devină ţinta unor atitudini xenofobe şi de intoleranţă, pentru că şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie. Cetăţenii celor 27 de state membre au dreptul să circule liber (...) şi trebuie să se simtă ca acasă în oricare stat decid să se stabiliească, să muncească, să studieze", a mai spus Reding.

Vicepreşedintele CE a adăugat că "autorităţile olandeze trebuie să facă o investigaţie completă asupra legalităţii acestui site, conform legii olandeze şi legii comunitare".

Comisarul european a mai făcut declaraţii şi la finalul dezbaterii din PE. "Fac un apel la autorităţile olandeze pentru a lua toate măsurile necesare pentru a evalua legalitatea acestei pagini de Internet şi să tragă toate consecinţele necesare", a spus ea.

Reding a apreciat că autorităţile de la Haga trebuie să examineze problema din unghiuri diferite. "Mai întâi, avem directiva-cadru împotriva rasismului şi a xenofobiei. Aici, tribunalele naţionale olandeze au obligaţia să stabiliească dacă o situaţie concretă reprezintă o incitare la violenţă sau ură pe baza apartenenţei rasiale, etnice, naţionale. Este foarte clar că CE nu poate să se substituie deciziei unor judecători, care trebuie luată la nivel naţional", a spus Reding.

Ea a adăugat că această problemă trebuie analizată de autorităţile de la Haga şi din perspectiva directivei din 1995 privind protecţia datelor cu caracter personal, amintind că există o instituţie specializată în Olanda responsabilă cu acest subiect.

Reding a mai spus că se bucură de numeroasele opinii exprimate de europarlamentari împotriva site-ului PVV.

"Sunt bucuros că am auzit liderii dintr-un spectru foarte larg unindu-şi forţele pentru a condamna. Cred că putem fi mândri, azi, de PE", a spus ea.

Eurodeputaţii reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg dezbat, marţi, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni în contextul lansării site-ului PVV.

Rezoluţia pe această temă va fi supusă votului în sesiunea plenară de joi.

Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: