marți, 13 martie 2012

Olanda şi-a îmblânzit tonul faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Olanda va accepta, în septembrie, aderarea în etape a Bulgariei şi României la Schengen dacă cele două ţări primesc rapoarte pozitive în vară, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ambasadorul olandez la Sofia, Karel Van Kesteren.

Van Kesteren a amintit că Olanda a pus condiţia existenţei a două rapoarte pozitive pe justiţie înainte de a sprijini aderarea celor două ţări cu frontierele aeriene şi maritime. Diplomatul l-a citat pe premierul olandez Mark Rutte, care a calificat raportul interimar pentru Bulgaria, prezentat în februarie, drept 'mai mult sau mai puţin pozitiv' şi a adăugat că speră ca şi raportul din vară să fie şi el tot pozitiv. 'Totul se află în mâinile voastre. Sper că veţi face tot posibilul să atingeţi acest obiectiv', a spus Van Kesteren. El a precizat că este vorba de o aderare doar cu frontierele maritime şi aeriene, în timp ce problema frontierelor terestre urmează să fie discutată ulterior.

Înaltul diplomat olandez şi-a exprimat speranţa că în următoarele luni Bulgaria va înregistra progrese în două domenii: confiscarea averilor ilicite şi transparenţa activităţii Consiliului Suprem al Magistraturii.

Van Kesteren a negat afirmaţiile potrivit cărora aderarea Bulgariei şi României la Schengen este blocată de un singur partid de extrema dreaptă. Potrivit acestuia, întregul spectru politic din Olanda şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte gradul de pregătire a celor două ţări. El a repetat declaraţia premierului Mark Rutte care a spus că guvernul lui nu se opune aderării celor două ţări, ci pur şi simplu vrea garanţii absolute că acestea respectă criteriile.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: