joi, 15 martie 2012

PE: Acord privind carnea de vită cu hormoni, după un război comercial de 20 de ani cu SUA și Canada

Parlamentul European (PE) a aprobat, miercuri, un acord care permite Uniunii Europene (UE) să mențină interdicția privind importurile de carne de vită tratată cu homoni, în schimbul creșterii cotei sale de importuri de carne de calitate superioară din SUA și Canada.

Concesiile făcute de UE vor ajuta la încheierea unui război comercial cu SUA și Canada, care durează de 20 de ani și privește comerțul cu carne de vită cu hormoni.

Acordul va crește cota de import a UE cu carne de vită de calitate la 48 200 de tone. În schimb, SUA şi Canada au suspendat taxele (impuse ca reacție la interdicția în UE a cărnii de vita tratată cu hormoni) pentru produsele originare din 26 de state membre UE (exceptând Marea Britanie) aflate pe "lista neagră", în valoare de peste 250 de milioane dolari americani, la prețurile actuale.

Acordul, adoptat azi cu 650 de voturi pentru, 11 împotrivă și 11 abțineri, a fost deja susținut informal de către Consiliu. Creșterea cotei de import în UE va intra în vigoare începând cu august 2012.

Litigiul comercial privind carnea de vită tratată cu hormoni a afectat relațiile comerciale transatlantice încă din 1988, când UE, îngrijorată pentru sănătatea cetățenilor europeni, a interzis importul de carne de vită tratată cu anumiți hormoni de creștere. În 1966, SUA și Canada, care erau cele mai afectate de această interdicție, au contestat-o în sistemul de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și au fost ulterior autorizate să impună sancțiuni comerciale producției UE în valoare de 116,8 milioane dolari americani, respectiv 11,3 milioane de dolari canadieni anual.

Aceste taxe au îngreunat exporturile Uniunii Europene și au dus la pierderea cotei de piață pentru producătorii din Uniunea Europeană. Produsele din UE afectate de aceste sancțiuni au inclus produsele din carne de bovine și porcine, brânza Roquefort, ciocolată, sucuri, gemuri şi trufele proaspete.

În mai 2009, un acord negociat de Comisia Europeană și Guvernul SUA a prevăzut o reducere treptată a sancțiunilor americane aplicate produselor UE și o creștere treptată a contingentului tarifar UE pentru carnea de vita de înaltă calitate, fără hormoni. SUA a fost deja de acord să elimine propriile sancțiuni împotriva produselor din UE din mai 2011.

Principalii beneficiari ai acestei ridicări a sancțiunilor SUA şi Canada sunt Italia, cu o producție în valoare de peste 99 de milioane de dolari americani, Polonia (25 milioane de. dolari americani), Grecia și Irlanda (24 milioane de dolari americani fiecare), Germania şi Danemarca (19 milioane dolari americani fiecare), Franța (13 milioane de dolari americani) și Spania (9 milioane de dolari americani).

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: