vineri, 23 martie 2012

Martin Schulz: Parlamentul nu va accepta mai puțini bani pentru bugetul european

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, pe 22 martie, în deschiderea conferinței privind cadrul bugetar UE pe termen lung (2014-2020), că Parlamentul nu va accepta mai puțini bani pentru bugetul european.

Numai beneficiind de un buget rezonabil va putea UE să investească în creștere pe timp de criză, a adăugat Schulz, adăugând că bugetul UE ar trebui finanțat complet prin resurse proprii, evitând negocierile privind contribuțiile statelor membre.

În momentul de față, 75% din venitul pentru bugetul UE provine din statele membre, pe baza PIB-ului fiecăruia. Negocierile se concentrează pe câți bani aduce fiecare stat la bugetul UE și cât primește fiecare apoi. Comisia Europeană propune o resursă mai simplă de TVA și o taxă pe tranzacțiile financiare, care ar reduce contribuțiile statelor membre bazate pe PIB. Parlamentul European sprijină ambele propuneri.

În cadrul conferinței de la Parlamentul European, preşedintele Martin Schulz a arătat că statele înmulțesc sarcinile UE, reducând, în același timp, banii alocați pentru implementarea politicilor acesteia, lucru care nu poate să funcționeze.

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a menționat importanța reformei bugetului, deoarece această oportunitate apare doar o dată la șapte ani. Conform doamnei Thorning-Schmidt, un buget bun trebuie să se concentreze pe cercetare și dezvoltare, politicile verzi și solidaritate cu regiunile mai sărace.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a arătat că bugetul UE este un buget pentru investiții, nu pentru cheltuielile actuale; nu înseamnă investiții în Bruxelles și instituții, și sprijin pentru regiunile și orașele Uniunii.

Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, a precizat că taxa pe tranzacțiile financiare ar putea reduce contribuțiile PIB ale statelor membre cu 50% până în 2020. Noua taxă ar putea contribui cu 54 de miliarde de euro la bugetul UE, în cazul în care două treimi din aceasta ar ajunge în bugetul UE și o treime în bugetele naționale.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: