"România nu poate ignora că zona euro este un subiect al reformelor și ajustărilor. În această etapă, România este într-un proces de implementare a unor reforme. A fi membru al unui asemenea grup ar reprezenta o eticheta interesantă pentru o țară, atunci când ea încearcă să acceseze piețele internaționale", a declarat marți Nicolae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România la o conferință organizată de Financial Times la Bucuresți.
România urmează să adopte moneda unica în 2015, în ciuda dificultăților prin care trece Eurolandul.
Ponderea românilor care vor adoptarea euro a scăzut probabil de la declanșarea crizei la sub 50%, dar oamenii îți doresc să aibă o monedă puternică și care să le permită să călătorească mai ușor în Europa, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Înainte de criză, 90% dintre români spuneau că vor să intrăm în zona euro și chiar exportatorii ne întrebau când vom adopta moneda unică. Probabil ca mai puțin de jumătate vor acum, dupa apariția crizei, să adoptam euro", a afirmat Isarescu la o conferință organizată de European International Business Academy si BNR.
Din punct de vedere cultural, indicatorul popularității euro este instabil, a spus el. "Însă emoțional orice român își dorește să aibă o monedă care să îi permită să călătorească în întreaga Europa, o monedă puternică pe care acum nu o are", a arătat el.
Guvernatorul BNR a arătat că România și-a asumat adoptarea euro o dată cu semnarea Tratatului de aderare la UE și că trebuie să accepte intrarea în zona euro "cu orice cost".
Știre preluată de la: Hotnews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu