luni, 26 martie 2012

Cea mai bună tânără traducătoare din România este premiată la Bruxelles

Anna Kiss va reprezenta România în cadrul ceremoniei de premiere de marți, 27 martie, când Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va înmâna trofeele câștigătorilor din acest an ai concursului pentru tinerii traducători „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană.

Douăzeci și șapte de elevi de liceu, câte unul din fiecare stat membru, au fost invitați la Bruxelles în vederea acordării premiilor și diplomelor pentru efectuarea celor mai bune traduceri. România va fi reprezentată de Anna Kiss, elevă a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș.

Ceremonia de premiere va avea loc marți, 27 martie, în Bruxelles, începând cu orele 11.00.

Fiecare elev a selectat câte un text de o pagină scris în una dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. Textul respectiv a fost apoi tradus în una dintre celelalte 22 de limbi. Deși majoritatea elevilor au ales limba engleză ca limbă sursă, numărul total de combinații de limbi folosite a fost de 148, cel mai mare de la lansarea concursului în 2007. Câștigătoarea României a ales să traducă un material din limba română în limba maghiară.

Tema din acest an a fost voluntariatul (pentru a marca Anul European al Voluntariatului 2011), mulți dintre concurenți hotărându-se să se înscrie ulterior ca voluntari în diferite organizații de binefacere. Anna este un exemplu în acest sens, ea făcând parte ca voluntar din fundația „II. Rákóczi Ferenc Alapítvány”. După ceremonie, elevii câștigători se vor întâlni cu traducătorii din cadrul Comisiei care au pregătit textele originale pentru concurs și au notat lucrările concurenților.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: