joi, 22 martie 2012

Orizont 2020: 80 de miliarde de euro pentru cercetare și inovare

Programul „Orizont 2020“ dorește simplificarea regulilor de finanțare, mai mult sprijin pentru activitățile orientate către piață și creșterea cheltuielilor pentru cercetare și beneficiază de o finanțare de 80 de miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020.

Pe 20 martie, cercetători și oameni de afaceri au examinat alături de deputaţii europeni de la comisia pentru industrie planul UE de 80 de miliarde de euro de încurajare a cercetării și inovării în 2014-2020. Programul „Orizont 2020“ se concentrează pe transformarea rezultatelor cercetărilor științifice în noi produse și servicii ce vor crea locuri de muncă.

„Programul Orizont 2020 este instrumentul principal de finanțare a UE care va implementa inovarea în statele membre și va garanta competitivitatea Europei pe plan global“, a spus în cadrul audierii raportoarea portugheză Maria da Graça Carvalho de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat). Altă raportoare, Teresa Riera Madurell (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Spania), a arătat că „cercetarea și dezvoltarea reprezintă piloni care, în contextul crizei economice, pot ajuta Europa să crească durabil și care vor duce la crearea de locuri de muncă de calitate“.

Burton Lee, de la Stanford School of Engineering, SUA, sprijină inițiativa Orizont 2020. Dumnealui a spus, însă, că pentru depășirea crizei, instituțiile de cercetare europene trebuie să se orienteze către piață. „Vor instituții de cercetare pură și altcineva să-și facă griji în privința inovării. Nu sunt de acord cu această abordare, dar în acest mod abordează problema universitățile europene“, a arătat dumnealui.

Comisia pentru industrie intenționează să finalizeze dezbaterile interne în toamnă. După aceea, vor începe negocierile cu miniștrii UE. Adoptarea deciziei finale este prevăzută pentru sfârșitul anului 2013.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: