vineri, 30 martie 2012

Leonard Orban: Riscăm ca UE să ne suspende finanţarea pe anumite programe dacă nu urmăm procedurile impuse

Dacă România nu urmează procedurile impuse de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte achiziţiile publice, există riscul să ne trezim cu programe suspendate, a atras atenţia, vineri, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

'Să nu uităm că există reguli distincte în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor comunitare faţă de utilizarea împrumuturilor pe are le oferă diferite instituţii financiare. În zona achiziţiilor publice, trebuie să adoptăm reguli mult mai dure. Verificările trebuie să se facă 100% pe aceste chestiuni. Dacă nu urmăm procedurile impuse de Uniunea Europeană riscul este ca, mai devreme sau mai târziu, ne putem trezi cu mai multe programe suspendate. Nu este vorba despre credibilitate sau nu, ci de obligaţia noastră de a îndeplini nişte criterii foarte simple care ne sunt impuse', a afirmat Orban.

Potrivit oficialului MAEu, ministerul pe are acesta îl conduce ar fi trebuit înfiinţat înainte ca România să aibă efectiv acces la fondurile europene, iar situaţia ar fi fost alta la ora actuală.

'Ministerul Afacerilor Europene ar fi trebuit să fie înfiinţat înainte de a avea acces la fondurile europene şi puteam fi în altă situaţie azi. Tocmai de aceea, s-a putut constata lipsa de coerenţă în atingerea obiectivelor. Am putut constata o incoerenţă 'remarcabilă' în ceea ce priveşte cadrul legislativ şi în continuare trebuie aduse corecţii cadrului instituţional. Sunt lucruri care nu mai pot fi corectate, Dar trebuie să învăţăm din aceste lecţii şi să le aplicăm începând cu 2014. Dacă nu vom corecta aceste deficienţe, riscăm să avem rezultate deloc bune, mai ales că aşa cum se întrevede la nivel european, banii vor putea fi absorbiţi mult mai greu, vor exista condiţii mult mai dure decât cele care sunt la ora actuală. Ar exista riscul de pierde total sau parţial fondurile alocate ţării, deci vor fi constrângeri mult mai mari decât sunt acum. Lecţiile noi trebuie să le aplicăm începând din 2014', a precizat Leonard Orban.

Ministerul Afacerilor Europene în colaborare cu Parlamentul României, organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, conferinţa naţională 'Strategia Europa 2020: priorităţi pe termen scurt şi mediu pentru Programul Naţional de Reformă'.

Evenimentul face parte din procesul de consultare a tuturor factorilor interesaţi în vederea actualizării anuale a Programului Naţional de Reformă (PNR). Lista de participanţi cuprinde atât reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, cât şi ai partenerilor sociali, mediului universitar, organizaţiilor neguvernamentale şi asociaţiilor profesionale.

Scopul conferinţei este de a identifica puncte de vedere relevante pentru definitivarea setului de măsuri prioritare pe termen scurt şi mediu care să conducă la creştere economică sustenabilă, crearea de locuri de muncă şi atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Pe baza concluziilor conferinţei, se vor organiza dezbateri tematice cu privire la Europa 2020 în perioada aprilie - mai 2012.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: