marți, 13 martie 2012

Olli Rehn, încrezător într-un acord privind consolidarea “plasei de siguranţă” până la finalul lunii

Vicepreşedintele CE Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi euro, s-a declarat luni seară, după reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, încrezător că până la finalul lunii martie se va ajunge la un acord asupra consolidării 'plasei de siguranţă' pentru zona euro.

Între statele din zona euro încă există unele divergenţe privind capacitatea Mecanismului european de stabilizare (MES), care va intra în vigoare la 1 iulie acest an, cu un an mai devreme decât era prevăzut iniţial. MES va circula în paralel, timp de un an, cu Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF), care are doar un caracter provizoriu. Cele două structuri reprezentând aşa-numita 'plasă de siguranţă' sunt destinate prevenirii repetării unor crize a datoriilor în zona euro.

MES a fost prevăzut cu o capacitate iniţială de 500 de miliarde de euro, însă majoritatea statelor membre doresc majorarea acesteia la 750 de miliarde de euro, prin includerea celor 250 de miliarde de euro rămase în soldul FESF. Până în prezent, Germania s-a opus cel mai vehement acestui scenariu.

Potrivit lui Olli Rehn, măsurile luate în ultimele luni la nivel european, printre care semnarea noului 'Pact fiscal', au contribuit substanţial la recâştigarea încrederii pieţelor şi consumatorilor la nivelul UE.

Pe de altă parte, reprezentantul CE a subliniat că Spania trebuie să adopte în acest an măsuri de consolidare fiscală astfel încât să poată fi atinsă ţinta de deficit pentru 2013. Miniştrii de finanţe din zona euro au acceptat luni seară o ţintă pentru acest an a deficitului bugetar al Spaniei de 5,3% din PIB, faţă de 4,4% din PIB prevăzută iniţial.

În acelaşi timp, miniştrii de finanţe din zona euro au subliniat că este esenţial ca Spania să-şi poată respecta angajamentul privind un deficit de cel mult 3% din PIB în anul 2013, nivelul maxim acceptat de Pactul de creştere şi stabilitate.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: