marți, 13 martie 2012

PE: Facilitarea succesiunilor transfrontaliere

Parlamentul European (PE) va dezbate, pe 12 martie, un regulament ce va determina competența tribunalelor și aplicabilitatea legilor, pentru a facilita moștenirile și a evita disputele după moartea unei persoane și va fi introdus Certificatul european voluntar de moștenitor, care ar putea reduce formalitățile.

Conform propunerii Comisiei Europene, o succesiune transfrontalieră se va baza pe legislația din țara de rezidență. Comisia sugerează ca jurisdicția și legile aplicabile în cazul unei moșteniri transfrontaliere să se bazeze pe locul de reședință obișnuit al persoanei decedate. Cei care locuiesc în străinătate vor putea alege ca moștenirea să fie guvernată de țara de origine și nu de cea în care locuiește.

Aceste reguli vor reduce riscul emiterii unor decizii contradictorii. Propunerea introduce și Certificatul european voluntar de moștenitor, care va permite unei persoane să demonstreze că este moștenitor sau administrator/executor al unei succesiuni și care va reduce formalitățile.

Noile reguli nu schimbă, teoretic, nimic pentru cetățenii care locuiesc în țara de origine. Pentru cei care locuiesc în străinătate, jurisdicția și legile aplicabile în cazul unei moșteniri transfrontaliere se vor baza pe locul de reședință obișnuit al persoanei decedate. Aceste persoane vor putea alege, însă, ca moștenirea să fie guvernată de țara de origine și nu de cea în care locuiește.

În fiecare an, în UE, 450.000 de moșteniri - 10% din total, care implică 123 de miliarde de euro - au o dimensiune transfrontalieră.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: