luni, 19 martie 2012

CE lansează consultarea cu privire la sistemul bancar paralel

Comisia Europeană (CE) lansează o consultare publică, în data de 19 martie, sub forma unei Cărţi Verzi, invitând părţile interesate să formuleze observaţii cu privire la riscurile legate de sistemul bancar paralel şi la posibilele măsuri de eliminare a acestora.

Unul dintre obiectivele consultării va fi găsirea unei definiții mai exacte a „sistemului bancar paralel” şi a entităţilor pe care acesta le acoperă. Prin lansarea acestei consultări, Comisia participă activ la lucrările Consiliului pentru Stabilitate Financiară (CSF). În baza rezultatelor consultării, Comisia îşi va aduce în continuare contribuţia la lucrările în curs de desfăşurare la nivel International şi va decide asupra viitoarelor acţiuni care trebuie întreprinse la nivelul UE.

În afară de consultare, în data de 27 aprilie va avea loc, la Bruxelles, o conferinţă dedicată sistemului bancar paralel.

Uniunea Europeană (UE) va pune în aplicare un ambiţios program de reformare a sistemului de reglementare din sectorul financiar, în general, respectiv din sectorul bancar, în particular. Potrivit CE, este momentul să fie luat în considerare şi domeniul, din ce în ce mai important, al activităţii de creditare non-bancară, cunoscut sub numele de "sistem bancar paralel", care nu a reprezentat, până în prezent, o prioritate esenţială în materie de reglementare şi supraveghere prudenţială. Sistemul bancar paralel include instituţii financiare care nu sunt bănci, dar sunt implicate în activităţi de tip bancar, cum ar fi acordarea de credite.

De asemenea, ca răspuns la invitaţiile formulate de G 20 în 2010 la Séoul şi în 2011 la Cannes, Consiliul pentru Stabilitate Financiară (CSF) este în curs de a elabora o serie de recomandări cu privire la supravegherea şi reglementarea acestor entităţi şi activităţi.

Sursa: Comisia Europeană

Niciun comentariu: