Parlamentul European (PE) va vota, în această săptămână, un raport privind Acordul internațional din 2010 privind cacaua, care dorește consolidarea cooperării între țările exportatoare și cele importatoare și ameliorarea transparenței.
Acordul înlocuiește un vechi acord semnat în 2001. Va fi în vigoare pe o perioadă de 10 ani și poate fi prelungit cu încă doi. Acesta consolidează rolul Organizației Internaționale pentru Cacao (ICCO), care este, conform raportorului socialist portughez Vital Moreira, „singura structură care reunește producătorii și consumatorii de cacao într-un dialog constructiv“.
ICCO reprezintă 85% din producătorii de cacao și 60% din consumatori. Aceasta colectează, procesează și distribuie date despre piață și cooperează cu industria și ONG-urile din domeniu. Noul acord stabilește obiective pentru prețuri corecte, calitate și siguranța alimentară.
90% din cacaua consumată la nivel internațional este produsă de 5,5 milioane de fermieri mici. 14 milioane de persoane sunt angajate în procesul producției de cacao.
Cacaua este produsă în Africa (70%), America Latină (13%) și Asia și Oceania (13%), cu tehnici agricole învechite. Industria de ciocolată europeană este una din cele mai importante din lume. 80% din importurile UE vin din Africa de Vest.
Parlamentul European va vota o rezoluție separată privind utilizarea muncii copiilor pe plantațiile de cacao.
„Munca copiilor nu este o problemă izolată. Este rezultatul tradiției, sărăciei, lipsei alternativelor pentru venit, lipsei oportunităților pentru tinerii care nu merg la școală, structurilor rigide ale comunității, protecției legale inadecvate a drepturilor copiilor și eșecului educației obligatorii. Aceste chestiuni trebuie examinate pentru o abordare adecvată a cauzelor muncii copiilor“, ne-a spus raportorul Moreira.
În urma Tratatului de la Lisabona, pentru intrarea în vigoare a acordurilor internaționale semnate de Consiliu este nevoie de acordul Parlamentului European. Comisia pentru comerț internațional a recomandat aprobarea Acordului.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu