Aproape trei sferturi dintre europeni sunt de părere că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confruntă Europa, conform unui sondaj Eurobarometru.
Marea majoritate, adică 68%, consideră că problemele legate de apă sunt grave. Seceta, inundațiile și poluarea chimică a apelor sunt considerate a fi provocări majore. De asemenea, 62% dintre cetățeni nu se consideră suficient de bine informați, în timp ce 67% dintre ei cred că cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apă ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea. Se bucură, de asemenea, de susținere publică unele măsuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politică de prețuri mai echitabilă sau stimulente financiare (subvenții sau scutiri de taxe).
În acest context, 73% dintre europeni cer luarea mai multor măsuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apă.
„Uniunea Europeană acționează de mulți ani în scopul îmbunătățirii calității apei și avem rezultate care dovedesc acest lucru - calitatea apei potabile si a apei din locurile în care scăldatul este permis este mult mai bună și mult mai multe orașe își tratează apele reziduale în mod corespunzător. Specii precum somonul au reapărut în mai multe râuri din Europa, din care dispăruseră. Aceasta demonstrează că acțiunile întreprinse prin cooperare în întreaga Europă pot aduce rezultate reale. Seceta și inundațiile sunt însă tot mai frecvente, iar apele Europei sunt supuse la presiuni tot mai mari, precum cele cauzate de poluare și schimbările climatice. Cetățenii sunt conștienți de aceste realități și cer Uniunii Europene să reacționeze. Aceste rezultate sunt o contribuție importantă la viitorul Proiect de conservare a apelor europene”, a declarat comisarul european, Janez Potočnik.
Aceste aspecte vor fi luate în considerare de Comisia Europeană în cadrul „Proiectului de conservare a resurselor de apă ale Europei” planificat pentru noiembrie 2012. Proiectul va identifica lacunele actuale și prioritățile viitoare și va propune măsuri în vederea orientării politicii în domeniul apei până în anul 2020. El se va baza pe o analiză combinată a unor modele economice și climatice pentru perioada de până în 2050.
Sondajul a fost realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 5 – 7 martie 2012, pe un eșantion de 25 524 de persoane din grupuri sociale și demografice diferite.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu