marți, 13 martie 2012

PE organizează o dezbatere privind website-ul xenofob al PVV

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, organizează marţi după-amiază o dezbatere privind website-urile xenofobe şi reacţiile autorităţilor, cu referire precisă la website-ul Partidului olandez al Libertăţii unde cetăţenii olandezi sunt încurajaţi să depună plângeri contra cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda.

La dezbatere a fost invitat şi premierul olandez Mark Rutte, care a anunţat însă că nu va veni la Strasbourg. Oficialul olandez a explicat că site-ul PVV este o problemă a unui partid politic şi nu a guvernului olandez.

Proiecte de rezoluţii privind cazul site-ului PVV au fost elaborate de mai multe grupuri europarlamentare, fiind de aşteptat ca în urma negocierilor dintre grupuri să se convină până miercuri asupra unei forme unice a rezoluţiei. Aceasta ar urma să fie supusă la vot joi în plenul Parlamentului European.

În proiectul de rezoluţie elaborat de grupul europarlamentar PPE se cere în termeni fermi premierului olandez şi celorlalţi lideri politici din Olanda să se distanţeze de ''iniţiativa deplorabilă'' a PVV, se solicită guvernului de la Haga să îşi revizuiască 'toleranţa' faţă de politicile PVV care sunt în contradicţie cu valorile UE şi se exprimă îngrijorarea reală că website-ul va genera intoleranţă printre cetăţenii europeni de diferite naţionalităţi.

De asemenea, rezoluţia subliniază că înfiinţarea şi menţinerea site-ului PVV sunt subiect al legislaţiei olandeze şi de aceea cere autorităţilor din ţara respectivă să acţioneze şi stopeze imediat promovarea practicilor discriminatorii prin acest website.

În plus, rezoluţia elaborată de PPE solicită Comisiei Europene să facă tot posibilul pentru a opri răspândirea atitudinilor xenofobe de felul celor exprimate pe site-ul PVV.

Documentul mai solicită guvernului olandez să răspundă rapid scrisorii trimise de Comisia Europeană privind legislaţia vizată ce ar putea încălca directiva europeană 38/2004 referitoare la dreptul cetăţenilor UE şi al membrilor de familie de a se muta şi locui liber în interiorul teritoriului statelor membre.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: