Comisia Europeană (CE) a propus instituirea unui cadru european de reglementare comun pentru instituțiile responsabile pentru decontarea instrumentelor financiare, denumite depozitari centrali de instrumente financiare (Central Securities Depositories - CSD).
Propunerea va îmbunătăți siguranța și eficiența decontării operațiunilor cu instrumente financiare în Europa. Propunerea urmărește, de asemenea, să scurteze perioada de decontare a instrumentelor financiare – și să reducă la minimum numărul cazurilor de neexecutare a decontării.
Astfel, perioada de decontare va fi armonizată și stabilită la maximum două zile după ziua încheierii tranzacției pentru instrumentele financiare tranzacționate la bursele de valori sau pe alte piețe reglementate. (În prezent, în Europa sunt necesare două - trei zile pentru majoritatea tranzacțiilor cu instrumente financiare).
Totodată, participanții de pe piață care nu reușesc să livreze instrumentele financiare la data convenită pentru decontare vor fi sancționați și obligați să cumpere instrumentele financiare respective de pe piață și să le livreze contrapărților lor. Emitenții și investitorii vor fi obligați să țină un registru electronic, practic pentru toate instrumentele financiare, și să le înregistreze la CSD-uri dacă sunt tranzacționate la bursă sau pe alte piețe reglementate.
Deasemenea, CSD-urile vor fi obligate să respecte cerințe stricte de ordin organizațional, prudențial și de conduită în afaceri, care să le garanteze viabilitatea și să le protejeze utilizatorii. De asemenea, CSD-urile vor trebui să fie autorizate și supravegheate de autoritățile lor naționale competente. CSD-urile autorizate vor primi un „pașaport” cu ajutorul căruia să își ofere serviciile în alte state membre. Utilizatorii vor putea alege dintre toate cele 30 de CSD-uri din Europa. CSD-urile din UE vor avea acces la orice alte CSD-uri sau alte infrastructuri ale pieței, cum ar fi locurile de tranzacționare sau contrapărțile centrale (Central Counterparties - CCP), indiferent de țara în care sunt stabilite.
Propunerea urmează să fie prezentată Parlamentului European și Consiliului (statelor membre) pentru negociere și adoptare.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu