luni, 2 aprilie 2012

Viktor Ianukovici: aderarea la UE, prioritară pentru Ucraina

Aderarea la Uniunea Europeană rămâne prioritară pentru Ucraina, a confirmat într-un interviu, publicat luni în cotidianul polonez DGP, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, la trei zile după parafarea unui acord de asociere între Kiev şi Bruxelles, relatează AFP.

''Integrarea Ucrainei în spaţiul politic, economic şi juridic european, cu alte cuvinte aderarea la Uniunea Europeană, este prioritatea noastră'', a declarat Ianukovici în interviu.

Deplângând faptul că ''n-a fost stabilită o perspectivă clară în textul acordului'' parafat la Bruxelles, Ianukovici a dat asigurări că ţara sa ''este gata să treacă, fără întârziere, la etapa de semnare şi ratificare a acordului''.

Potrivit declaraţiilor lui Ianukovici, ''progresele în ce priveşte aplicarea reformelor şi a standardelor europene'' în Ucraina ar trebui să determine UE să relaxeze regimul vizelor pentru cetăţenii ucraineni.

''Crearea unei zone de liber-schimb ar trebui să fie însoţită de ajutoare pentru modernizare a economiei ucrainene'', a afirmat liderul de la Kiev.

UE a parafat vineri un important acord de asociere cu Kievul după mai multe luni de tensiuni, gest destinat să evite posibilitatea ca Ucraina să se îndrepte prea mult către Moscova, chiar dacă detensionarea relaţiilor UE-Kiev rămâne condiţionată de soarta opozantei Iulia Timoşenko.

Textul a fost parafat de ministrul-adjunct de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, şi de un înalt responsabil al serviciului diplomatic european, Miroslav Lacjak, aceasta fiind o etapă ''pur tehnică'', potrivit diplomaţilor europeni, ceea ce nu înseamnă că UE este gata să semneze oficial acest document.

Există riscul ca semnarea documentului să aibă loc după mai multe luni şi probabil nu înainte de alegerile legislative ucrainene, prevăzute pentru luna octombrie, deoarece Uniunea Europeană este preocupată îndeosebi de soarta dnei Timoşenko şi de respectarea principiilor democratice de către Kiev.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: