miercuri, 4 aprilie 2012

Leonard Orban: România susține demersurile Turciei de integrare europeană

România susține demersurile Turciei de integrare europeană, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, după semnarea unui memorandum de înțelegere între cele două țări.

Iniţiat de partea română în 2010, memorandumul a fost integrat exerciţiului de cooperare consolidată între cele două state în baza parteneriatului strategic româno-turc semnat în decembrie 2011.

„România sprijină o politică a pentru statele care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini criteriile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aşadar, ţara noastră susţine demersurile Turciei de integrare europeană, urmărind, totodată, îndeplinirea de către aceasta a criteriilor de aderare convenite”, a declarat, cu această ocazie, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

Potrivit memorandumului, România va împărtăşi Turciei din experienţa sa în negocierea aderării la Uniunea Europeană, precum şi în ceea ce priveşte alinierea la legislaţia comunitară. În acest scop, va fi constituit un comitet de coordonare, care va monitoriza şi evalua punerea în aplicare a prevederilor memorandumului şi, dacă va fi necesar, va propune noi mijloace de cooperare. Vor fi efectuate schimburi de experţi, cursuri pe teme europene, consultări pe proiecte de acte legislative, vizite de studiu, seminarii, conferinţe, vor fi elaborate şi promovate proiecte şi programe comune.

Ceremonia a fost precedată de o întrevedere a ministrului Leonard Orban cu Egemen Bağış, care este şi negociator-şef al ţării sale în relaţia cu Uniunea Europeană. Discuţiile au vizat stadiul actual şi perspectivele relaţiilor bilaterale, aspecte legate de procesul de pregătire a Turciei pentru aderarea la Uniunea Europeană, precum şi evoluţiile politice şi economice la nivel comunitar.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Niciun comentariu: