miercuri, 25 aprilie 2012

România a cerut alocări substanțiale pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020


România a prezentat, în cursul reuniunii Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (UE), împreună cu alte 11 state membre şi cu Croaţia o declaraţie comună privind asigurarea unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a reafirmat poziţia României cu privire la asigurarea unui tratament favorabil regiunilor de tip capitală începând din 2014 pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare specifice ale acestora.
De asemenea, Orban a subliniat că România nu este de acord cu o eventuală condiţionare a alocărilor pentru viitorul buget de capacitatea de absorbţie existentă la un anumit moment  în statele membre.
„În contextul condițiilor economice actuale, trebuie să ne concentrăm atenția asupra acelor instrumente care promovează creșterea economică, ocuparea forței de muncă și investițiile. În acest sens, Uniunea Europeană are nevoie de o politică de coeziune puternică pentru a consolida piața internă. Aceasta a fost mesajul pe care România, împreună cu statele membre care beneficiază în prezent de alocări semnificative în cadrul acestei politici, l-a transmis în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale din Luxemburg”, a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban.
Unul dintre subiectele care au suscitat dezbateri intense l-au reprezentat condiționalitățile macroeconomice. La propunerea Comisiei Europene, statele membre care încalcă regulile de guvernanţă economică ar urma să aibă suspendate sau retrase parţial sau total fondurile alocate pentru perioada 2014-2020. România s-a pronunţat pentru aplicarea acestor condiţionalităţi numai în măsura în care s-ar asigura un tratament egal tuturor statelor membre.
Discuţiile legate de viitorul politicii agricole comune s-au concentrat pe modul de efectuare a plăţilor directe, inclusiv plafonarea alocărilor financiare destinate exploatărilor agricole mari, precum şi pe necesitatea acordării unei atenţii deosebite dezvoltării rurale.
Ministrul afacerilor europene a insistat asupra faptului că faţă de propunerea Comisiei Europene, este necesară o distribuţie mai echitabilă între statele membre  a sprijinului acordat fermierilor sub formă de plăţi directe.
Reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (UE) desfăşurată în data de 24 aprilie în Luxemburg a avut ca principale subiecte de discuţie sumele care vor fi alocate politicii de coeziune, respectiv politicii agricole comune în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.
Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Niciun comentariu: